Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kisha Ortodokse shënon Lindjen e Hyjlindëses Mari

Foto: dveri.bg

Më 8 shtator Kisha Ortodokse kremton Lindjen e Hyjlindëses Mari, festë kjo e cila njihet edhe si Hyjlindësja e Vogël. Lindja është një nga tri festat e mëdha kushtuar Nënës së Zotit, dhe është ndër 12 festimet më të mëdha fetare në kalendarin e kishës. Besohet se Shën Mari është mbrojtëse e familjes së krishtere, nënave dhe fëmijëve. Lindja e Hyjlindëses është një dhuratë për njerëzimin, sepse kjo Lindje e Shenjtë erdhi për të paralajmëruar shpëtimin e gjithë botës.

Në kishat e gjithë vendit shërbehen liturgji solemne, ndërsa besimtarët i drejtojnë lutje Nënës së Zotit, me shpresë dhe besim. Bashkë me Fjetjen e Hyjlindëses (15 gusht), Lindja e Nënës së Zotit (8 shtator) është ndër festat më të nderuara të krishterë, në të cilat organizohen takime familjare në të gjithë Bullgarinë.


Më shumë nga rubrika

Profesori Nikollaj Ovçarov

Një unazë vrasëse prej argjendi është një nga gjetjet e vlefshme të Misionis

Qyteti nga antikiteti i vonë Misionis pranë Tërgovishtes, një nga 6 objektet kryesore arkeologjike, ka ekzistuar për më shumë se 150 vjetëve. Arsyet e deklaratës së historianëve janë gjetjet e shumta nga periudha të ndryshme dhe me vlera të..

botuar më 21-10-17 8.45.PD

Pilotët bullgarë shënojnë festën e tyre profesionale më 16 tetor

Një arritje e jashtëzakonshme luftarake e pilotëve bullgarë jep shkak për të shpallur 16 tetorin si Dita e Aviacionit dhe Forcave Ajrore Bullgare. Në këtë ditë gjatë vitit 1912, disa ditë pas shpërthimit të Luftës së Parë Ballkanike, piloti Radull..

botuar më 21-10-16 8.05.PD

Kisha “Shën Paraskeva” shkëlqen përsëri pas njëqind vitesh përmes duarve mjeshtërore të një piktoreje ruse

Elena Adamova është një artiste nga Shën Petersburgu, për të cilën piktura është thelbi i rrugës së saj shpirtërore. Në Bullgari e sjellë dashuria e saj ndaj një bullgari, i cili është bërë dhe bashkëshorti i saj përpara 41 vjetëve. Fillon të..

botuar më 21-10-14 10.44.PD