Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një zog i ri për Bullgarinë u zbulua në Liqenin Atanasovsko

Foto: bspb.org

Ornitologët vëzhguan në Liqenin Atanasovsko pranë qytetit bregdetar Burgas një zog të ri për faunën e Bullgarisë. Kjo është shapka me sqep të gjatë (Limnodromus scolopaceus), e cila deri më tani nuk është parë në vend, njoftoi Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Zogjve. Dyshja e zogjve u pikasua gjatë monitorimit në liqen, raporton BTA.

Shapka me sqep të gjatë është një zog kënetor që folezon në brigjet e Alaskës, në Kanadanë Veriperëndimore dhe në pjesët verilindore të Rusisë. Individë endacakë janë të vërejtur në Evropën Veriore, ndonjëherë në Itali, Francë dhe Spanjë, madje një herë në Greqi në vitin 1962. Zbulimi në Liqenin Atanasovsko konfirmon edhe një herë rëndësinë e jashtëzakonshme të këtij habitati për ruajtjen e shpendëve.


Më shumë nga rubrika

Lufta dhe frigoriferi përcaktojnë preferencat politike të bullgarëve

Banka Botërore parashikon një ngushtim të konsumit global për shkak të krizës së luftës në Ukrainë dhe ndikimit në gjendjen financiare të vendeve të pasura. Në këtë situatë, shoqëria bullgare pret politika adekuate për të mbrojtur njerëzit nga..

botuar më 22-05-18 3.30.MD

Në pritje të protestave në të gjithë vendin

Paqëndrueshmëria ekonomike e diktuar nga lufta në Ukrainë dhe rritja e çmimeve të energjisë po krijojnë një ndjenjë turbulence dhe frikë për të ardhmen si tek sipërmarrësit ashtu edhe tek qytetarët bullgarë. Që nga fillimi i këtij procesi,..

botuar më 22-05-17 2.28.MD
Katedralja

A do të bëhet Kryepeshkopata e Ohrit një mollë sherri për Ortodoksinë?

Patriarku Ekumenik Bartolomeu së fundmi njohu Kishën Ortodokse Maqedonase, por me emrin Kryepeshkopatë e Ohrit.  Kështu, Kisha Maqedonase, e cila u shkëput nga Kisha Ortodokse Serbe në vitin 1967, nuk është më skizmatike dhe sakramentet e..

botuar më 22-05-17 7.15.PD