Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një mulli i vjetër kthehet në qendër informative dhe arsimore në Pllajën Devetashko

Foto: kmeta.bg

Një mulli i vjetër në fshatin Kërpaçevo të Bullgarisë Veriore u kthye në Qendër Arsimimi dhe Informacioni Kulturor të Pllajës Devetashko. Godina ka të gjitha komoditete për organizimin e seminareve, veprimtarive kulturore, trajnimeve, ekspozitave. Janë të ruajtura edhe  një pjesë nga elementet autentike të mullirit të vjetër. Në këtë mënyrë pushteti vendor vendosi t’i japë një jetë të re këtij monumenti unik vendas. Historia e vet godinës është shumë interesante. Ajo u ndërtua si mulli të fshatit Krushuna, fund e krye nga shtufi gëlqeror – një shkëmb poroz shumë i çmueshëm, i cili tashmë është i mbrojtur dhe i ndaluar për nxjerrje nga natyra. Banorët e fshatit Kërpaçevo nuk kishin se ku të bluajnë grurin dhe ishte e domosdoshme të shkonin në Krushuna ku ishte mulliri. Dalë ngadalë në Krushuna u ndërtuan edhe disa mulli të tjera dhe mulliri i parë mbeti i përdorur më rrallë. Kjo bëri që dy vëllezër iniciativë nga fshati Kërpaçevo ta blejnë mullirin dhe në mënyrë shpike ta transferojnë në vendlindjen e tyre. E çmontuan, shënuan gurët dhe të gjithë elementët e ndërtesës. E zhvendosën dhe e montuan në Kërpaçevo, ku tani është mulli elektrik, pasi aty nuk ka ujë të rrjedhshëm. Së shpejti mulliri i vjetër ka për t’u hapur si vend kulturor.

Përpilues: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Lipsanet e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij në kishën “Shën e Diela”, 23 maj 2022

Në gjurmët e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij

Me siguri që sheshi me të njëjtin emër përpara kishës “Shën e Diela” në qendër të Sofjes do të jetë një nga vendet më të gjallëruara mes 23 dhe 25 majit. Mijëra njerëz pritet që të bëjnë homazhe përpara relikteve të mësuesve të lashtë të..

botuar më 22-05-23 2.46.MD
Kisha „Shën e Diela“

Lipsanet e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij priten në Sofje më 23 maj

Lipsanet e Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij po mbërrijnë në Sofje nga Manastiri Esfigmen i Malit të Shenjtë për adhurim mbarë popullor, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Ato do të ekspozohen në kishën “Shën e Diela” nga..

botuar më 22-05-22 11.45.PD
Vëllezërit e Shenjtë Kirill dhe Metodij

Lipsanet e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij mbërrijnë në Sofje

Lipsanet e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij po mbërrijnë në Sofje për adhurim kombëtar, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Reliktet do të ekspozohen në Kishën “Shën e Diela” nga data 23 deri më 25 maj. Lipsanet do..

botuar më 22-05-17 5.02.MD