Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shën Antonin e Madh

Foto: arkiv

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Antonit të Madh, apo ditën e Shën Antonit.

Shën Antoni lindi rreth vitit 251 në një familje të pasur egjiptiane dhe kur mbeti jetim në moshën 20-vjeçare, shpërndau trashëgiminë e tij dhe filloi një jetë asketike.

Antoni u nderua me dhuratën e mrekullive dhe i dëbonte demonët. Kur i shëronte të sëmurët, i thoshte për ta falënderuar vetëm Zotin. Një vit para se të vdiste në moshën 105-vjeçare, shenjtori mundi heretikët në Aleksandri në një mosmarrëveshje të hapur dhe suksesi i tij u quajt "festimi i krishterimit".

Sot e kanë Ditën e Emrit të gjithë që quhen Anton, Andon, Donço, Antonia, Antoaneta, Donka etj.

Më shumë nga rubrika

Qyteti i dy vëllezërve të Selanikut akoma ruan frymën e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij

Më 24 maj, sipas traditës rilindëse, kudo qoftë në botë, bullgarët gjejnë gjithmonë një mënyrë për të shprehur respektin e tyre për veprën e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij . Një mundësi e tillë për të kombinuar festën me adhurimin e..

botuar më 22-05-24 8.15.PD
Lipsanet e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij në kishën “Shën e Diela”, 23 maj 2022

Në gjurmët e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij

Me siguri që sheshi me të njëjtin emër përpara kishës “Shën e Diela” në qendër të Sofjes do të jetë një nga vendet më të gjallëruara mes 23 dhe 25 majit. Mijëra njerëz pritet që të bëjnë homazhe përpara relikteve të mësuesve të lashtë të..

botuar më 22-05-23 2.46.MD
Kisha „Shën e Diela“

Lipsanet e Shenjtorëve Kirill dhe Metodij priten në Sofje më 23 maj

Lipsanet e Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij po mbërrijnë në Sofje nga Manastiri Esfigmen i Malit të Shenjtë për adhurim mbarë popullor, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Ato do të ekspozohen në kishën “Shën e Diela” nga..

botuar më 22-05-22 11.45.PD