Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ne pyetëm dhe ju u përgjigjët:

14 shkurti – një festë e verës dhe / ose e dashurisë?

Foto: arkiv

Festat e verës dhe të dashurisë, të cilat i shënojmë më 14 shkurt e ndanë auditorin e Radio Bullgarisë në viktorinën tonë, të publikuar në dhjetë gjuhë. Pyetjesse çfarë dite është kjo sipas traditës bullgare - 58% nga përgjithësisht 479 votuesit treguan përgjigjen e saktë - një festë për vreshtarët dhe prodhuesit e verës, përgjigja e dytë ishte - një festë e dashurisë.

Në festën tradicionale bullgare, të quajtur akoma Trifon Zarezan , krasiten vreshtat, gjatë gjithë ditës derdhet verë, kurse njerëzit mblidhen  rreth tavolinave mjaft të bollshme.

Por, jo secili e di historinë e prejardhjes së saj. Sipas Kishës Ortodokse ajo është e lidhur me jetën e Shënmartirit Trifon – ai ka lindur në vitin 225 në Komsada dhe ka vdekur gjatë përndjekjes së të krishterëve. Kurse sipas etnografëve, festimi i Trifon Zarezanit e ka zanafillën e vet nga koha e trakëve, të cilët kanë prodhuar një verë të fortë dhe me ndihmën e saj faltarët kanë vendosur kontakt me perënditë.

Në fillim fare më 14 shkurt është festuar dita e Shën Trifonit - për nder të shenjtorit martir, i konsideruar si një përkrahës i vreshtarëve dhe i prodhuesve të verës. Sidoqoftë, me futjen e Kalendarit Gregorian në vitin 1968, festa kishtare filloi të festohej më 1 shkurt, dhe dy javë më vonë - Dita e Vreshtarëve.

Pavarësisht nga kjo ndarje që të dyja festat ndikohen bashkërisht, aq më tepër se Shën Trifoni është i paraqitur me instrumente të ndryshme për prerje në dorë.

Ju ftojmë t'i përgjigjeni pyetjes sonë të re në lidhje me traditën bullgare të dhurimit të martenicave/veroreve më 1 mars - fije të përdredhura të bardha dhe të kuqe, që dhurohen për shëndet.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES

Më shumë nga rubrika

Foto: Muzeu Historik Rajonal i Sofjes

Në "dasëm" në Muzeun Historik Rajonal të Sofjes

Çfarë ndryshimesh pësuan traditat e dasmave bullgare pas çlirimit në vitin 1878? Si qyteti, si qendër tërheqëse për një lloj të ri jetese, ndryshon edhe dasmën? Çfarë solli socializmi në periudhën 1944-1989? Përgjigjet për këto dhe shumë pyetje të..

botuar më 22-11-17 7.15.PD

Grupe folklorike bullgare nga e gjithë bota takohen në Sofje

Formacione folklorike bullgare nga mbarë bota mblidhen në Sofje nga 11 deri më 13 nëntor 2022 në një takim seminar. Qëllimi është të vihet fillimi i një seri takimesh vjetore të udhëheqësve të formacioneve të ngjashme të bullgarëve jashtë shtetit. Këtë..

botuar më 22-10-30 12.05.MD

Një ekspozitë udhëtuese paraqet punimet me gjilpërë të komuniteteve bullgare përtej kufijve

Pas një vizite të suksesshme në Varna, Razgrad, Samokov, Bansko dhe fshatin Lipen, në kompleksin etnografik "Dobriçi i vjetër" do të prezantohet edhe ekspozita "Motivet e qëndisjes bullgare nga fundi i shekullit të 18-të deri në mesin e shekullit..

botuar më 22-10-30 8.05.PD