Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Gjuha italiane është gjuha e dashur e shumë bullgarëve të rinj

Bullgarët krijojnë lehtësisht miqësi dhe kontakte biznesi me Italinë

Foto: arkiv

Gjuha italiane po vazhdon të jetë në modë në Bullgari. Fjalimi i Xhovani Bokaços dhe Dante Aligerit është shumë i njohur dhe i dashur, më në veçanti mes bullgarëve të rinj, për të cilët përveç të muzikës italiane, kjo është dhe gjuha e estetikës dhe e arteve plastike, deri tek të cilat afrohen, kur vizitojnë Italinë. Në Bullgari gjuha italiane mësohet në katër shkolla në Sofje. Por po kështu dhe në universitete– “Shën Kliment Ohridski” dhe Universiteti i Ri Bullgar. Kurse të gjuhës italiane organizohen nga Instituti Kulturor Italian tek ne, por po kështu dhe nga shumë shkolla private.

Vet nxënësit dhe studentët, duke e mësuar gjuhën italiane, mësojnë dhe shumë gjuhë të tjera, të lidhura me arkitekturën, artin, dizajnin, modën, shkencën dhe inovacionet. Shkaku bazë për këtë është shteti italian, i cili ka arritje të mëdha në një nivel botëror - thotë Radeja Gesheva, asistente në degën Filologji Italiane, Departamenti i Studimeve të Gjuhëve Romane në Universitetin e Sofjes "ShënKliment Ohridski “.


Në fund të muajit maj në Aulën e Universitetit të Sofjes u shënua solemnisht 80 vjetori i themelimit të specialitetit “Filologji Italiane” në Alma Mater:

“Për ne është një kënaqësi e madhe, se po e popullarizojmë gjuhën italiane, ky është një mision - shton Radeja Gesheva. Kemi një bashkëpunim dhe partneritet të shkëlqyer me Institutin Kulturor Italian në Sofje, me Ambasadën e Republikës së Italisë në Bullgari dhe me të vërtetë kjo është një urë e midis kulturave, përmes së cilës zbulojmë sesa të afërt janë dy popujt tanë. Jemi të afërt si temperament, si një mënyrë e bashkëveprimit dhe sa i përket kulturës dhe perceptimit tonë të artit në përgjithësi. Unë personalisht kam shumë miq italianë, të cilët jetojnë në Bullgari, por po kështu dhe tillë, të cilët vijnë për vizitë në vendin tonë. Ata janë të mahnitur nga kultura jonë, nga tradita dhe historia. Për ta çdo gjë është e re, sepse vendi ynë si një destinacion turistik ka mbetur për një kohë të gjatë anash nga vëmendja e italianëve”.

Përngjasimi më karakteristik, sipas Radeja Geshevës është se italianët, ashtu si ne, fusin shumë emocion në çdo gjë. Por, ndaj kësaj shtojnë dhe një pikë fines dhe elegancë, që është një tipar dallues italian.

“Ne, pedagogët, po mundohemi t’ua transmetojmë të gjitha këto studentëve tanë - qëndrimin ndaj gjuhës, ndaj kulturës dhe në përgjithësi ndaj realitetit i cili na rrethon. Mësimdhënia është një përgjegjësi e madhe, kurse kjo degë gëzon një traditë shumëvjeçare, një trashëgimi dhe një lidhje midis pedagogëve dhe studentëve. Unë jap mësim prej 10 vjetëve dhe tani një pjesë e madhe e profesorëve të mi janë dhe kolegë të mi. Kështu, përveç dashurisë ndaj gjuhës italiane, ata më transmetuan dhe shembullin e vet për një profesionalizëm të lartë, një qëndrim serioz dhe synim drejt një përsosmërie. Këto janë cilësitë të cilat dhe unë dua t’ua transmetoj studentëve”, vuri në dukje Radeja Gesheva, pedagoge në specialitetin Filologji Italiane në Universitetin e Sofjes “Shën Kliment Ohridski”.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BNR-arkiv, Facebook /filologiaitaliana


Më shumë nga rubrika

Web Çitalishte organizon atelienë "Të shkruarit krijues" për bullgarët në mbarë botën

Nga shtatori fëmijët nga komunitetet bullgare anembanë botës do të mund të mësojnë të shkruar krijues në një atelie të organizuar nga Web Çitalishte , njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare /BTA/. Atelieja do të zhvillojë te fëmijët aftësitë e tyre..

botuar më 22-08-09 3.20.MD

Përmirësuam kushtet në të cilët do të punojnë mësuesit bullgarë jashtë shtetit

Afro gjashtë muaj – po aq vazhdoi puna e Komisionit për Bullgarët jashtë Shtetit në Legjislaturën e 47-të të Kuvendit Popullor. Përveç prioriteteve të caktuara nga Kryetarja e tij Antoaneta Coneva në fillim të këtij viti, komisioni arriti të..

botuar më 22-08-09 11.26.PD
Universiteti i Mjekësisë në Sofje

Shkollat bullgare të arsimit të lartë i bashkohen aleancës “Universitetet Evropiane”

Universiteti i Mjekësisë në Sofje dhe Universiteti Bujqësor në Plovdiv iu bashkuan konsorciumit nga nisma “Universitetet Evropiane”. Komisioni Evropian miratoi edhe 4 aleanca të tjera, dy prej të cilave përfshijnë institucionet bullgare të arsimit..

botuar më 22-08-09 10.41.PD