Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një bullgar zuri vendin e dytë në Olimpiadën Ndërkombëtare të Biologjisë

Petër Zhotev
Foto: arkiv personal

Në kryeqytetin armen, Jerevan, u mbajt Olimpiada e 33-të Ndërkombëtare e Biologjisë. Bullgaria është një nga gjashtë vendet themeluese të konkursit në vitin 1989. Olimpiada e sivjetme përfundoi me sukses të madh për katër përfaqësuesit tanë të cilët hyrën në një konkurrim me mbi 250 përfaqësues të 62 vendeve të mbarë botës.

Medaljen e artë dhe vendin e dytë historik në renditje, të tejkaluar vetëm nga një garues nga Rusia, e fitoi nxënësi i klasës së njëmbëdhjetë në Gjimnazin Matematikor të Sofjes (SMG) Petër Zhotev. Ai tha për BNR-Varna se kjo është pjesëmarrja e tij e dytë në olimpiadë, e cila përbëhet nga dy pjesë - teori dhe praktikë. E para përfshinte 100 detyra me një përgjigje të përzgjedhur brenda 6 orëve, dhe ajo praktike - kryerja e eksperimenteve nga zoologjia, botanika, biokimia dhe bioinformatika, hulumtimi i një reaksioni enzimë dhe një eksperiment me fotosintezën te bimët. Pas suksesit të arritur, Petër tani duhet të zgjidhë detyrën më të rëndësishme në jetën e tij - ku të vazhdojë arsimin. Para tij ka dy mundësi - Gjermania apo Zvicra.

Me dallime nga kryeqyteti armen u kthyen edhe Borisllav Stojanov, Ljubosllav Ivanov dhe Jana Atanasova. Drejtuese e ekipit është docentja Allbena Jordanova nga Fakulteti i Mjekësisë i Universitetit të Sofjes.

Përpilues: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Sipërmarrësit bullgarë po punojnë gurrë trotuari

Në vitin 2019, Bashkimi Evropian miratoi një direktivë që synon të kufizojë përhapjen e mbetjeve plastike për një përdorim deri në vitin 2026. Produktet duke përfshirë pjatat plastike, gotat, kutitë e ushqimit etj. janë disa nga llojet më të..

botuar më 22-09-29 7.15.PD

Është miratuar një projekt-marrëveshje e sigurimeve shoqërore midis Bullgarisë dhe Shqipërisë

Qeveria miratoi një projekt-marrëveshje për sigurimet shoqërore midis Bullgarisë dhe Shqipërisë. Projektmarrëveshja ndërkombëtare rregullon sigurimin në punë në të dyja vendet, si dhe procedurën e dhënies dhe pagesës së përfitimeve për sëmundje dhe..

botuar më 22-09-28 6.16.MD

U dekorua iniciativa “Lumenjtë e Sofjes” për ruajtjen e trashëgimisë kulturore evropiane

Në një ceremoni në Pragë u dekoruan fituesit e konkursit për Çmimet e Trashëgimisë Evropiane - 2022. Në mesin e 5 fituesve të Çmimit të Madh të “Europa Nostra” është edhe nisma bullgare “Lumenjtë e Sofjes”. Projekti fiton në kategorinë e..

botuar më 22-09-27 3.04.MD