Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Të rritesh me Rahmaninov” – një album integral i studentëve të Antonina Bonevës

Foto: pixabay

Albumi i dyfishtë "Të rritesh me Rahmaninov" përmban “Etyde – Piktura” (Études-Tableaux) të pianistit dhe kompozitorit të madh rus Sergej Rahmaninov. Interpretuesit janë nxënës të Antonina Bonevës - frymëzuese dhe mentore e projektit, mësuese dhe interpretuese e njohur. Ky është integrali i parë i “Etyde – Piktura” i regjistruar në Bullgari. Projekti do të prezantohet në tre koncerte radhazi - më 24 gusht në sallën e dhomës "Bullgaria", më 27 gusht në sallën e bibliotekës në Stara Zagora, më 29 gusht - në Sozopol, në Festivalin Ndërkombëtar të Arteve "Apolonia".

Sergej Rahmaninov

Sergej Rahmaninov kompozoi "Etyde-Piktura" në vitet para se të zgjidhte jetën e emigrantit. Dihet se kompozitori dhe pianisti i madh, me rrënja fisnike, është larguar nga Rusia në fillim të vitit 1918, së bashku me familjen e tij, duke lënë të gjithë pasurinë e tij. Fillimisht ka jetuar në Evropë dhe më pas në SHBA, ku vdiq në moshën 69-vjeçare. Ai krijoi serinë e parë të "Etyde-Piktura", opus 33, në vitin 1911, dhe e dyta, e përfunduar në 1917, doli të ishte e fundit e tij e kompozuar në atdhe. Këto vepra janë pjesë integrale e repertorit të pianistit, por performancat dhe regjistrimet integrale janë një dukuri e rrallë në mbarë botën.

“Meqenëse etydet nga Opusi i 39 janë jashtëzakonisht të vështira, kam kontaktuar me tre nga studentët e mi që aktualisht ndodhen në vende të ndryshme të botës, por po vazhdojmë të punojmë së bashku, edhe pse jo aq shpesh. Elvis Vasilev ndodhet në Kuvajt, jep mësim, së shpejti do të fillojë të japë koncerte. Dy të tjerët kanë përfunduar masterin, kanë një diplomë bachelor - ata janë Teodor Pazov në Hamburg dhe Roberto Iliev në Madrid. Ata e pranuan idenë me kënaqësi, duke luajtur etydet nga cikli i dytë.
Merita dhe ideja për diskun i takon Daniella Kallajxhievës, e cila në fakt është menaxhere e projektit. Ajo gjithashtu përgatiti dokumentet për aplikim në Fondin Kombëtar “Kultura”. Jemi jashtëzakonisht mirënjohës që ata e miratuan, pa ndihmën e tyre nuk do të kishim sukses. Albume të tilla integrale në mbarë botën janë të rralla. Prandaj kjo është një kontribut i mirë i Shkollës Bullgare të Pianos. Ky integral doli përtej pritjeve të mia, jam shumë e lumtur”.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: pixabay, arkiv, arkiv personal

Më shumë nga rubrika

"Zjarri i qetë" i bashkoi Milica Bozhinovën dhe Orlin Goranovin

Interpretuesit me një karrierë të gjatë dhe të suksesshme, Milica Bozhinova (nga grupi vokal “Tonika SV”) dhe Orlin Goranov bashkohen për herë të parë në një duet. Kënga quhet "Zjarri i qetë" dhe është kompozuar enkas për ta nga Momçill Kolev,..

botuar më 22-11-29 2.55.MD

“Kate, moj Kate, Katerino”... këndojnë fëmijët e grupit folklorik nga Satovça

Më 24 nëntor Kisha Ortodokse nderon Dëshmoren e Madhe Ekaterina, e cila jetoi në fund të shekullit të III-të dhe në fillim të shekullit të IV-të. Ekaterina ishte e bija e guvernatorit të Aleksandrisë (Egjipt) në kohën e perandorit Maksimian. Nëna e..

botuar më 22-11-24 9.27.PD
Kori Miks i BNR

Vepra bullgare në koncertin jubilar të Korit Miks të BNR-së

Në vitin 2022, Kori Miks i BNR hyri në sezonin e tij të 70-të, i cili vazhdon më 23 nëntor me një koncert në Klubin Qendror Ushtarak. Do të interpretohen vepra nga Apostoll Nikolaev-Strumski, Stefan Mutafçiev, Georgi Popov, Aleksandër Rajçev,..

botuar më 22-11-23 1.18.MD