Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Po e riparojnë monumentin e dinastisë Asenevci që të zgjatet jeta e tij të paktën akoma 50 vjet

Foto: Zdravka Masljankova

10 ditë do të vazhdojë riparimi i monumentit të njohur të dinastisë së Asenevcit në Veliko Tërnovo. Pajisjet që mbajnë shpatën e gjatë 33 metra në mes të kompozicionit do të ndërrohen, njoftoi nënkryetari i komunës Nejko Gençev. Disa nga 60 000 elementet mbështetëse janë dëmtuar që gjatë instalimit të tyre në vitin 1985 kur u ngrit monumenti për 800-vjetorin e kryengritjes së mbretërve Asen dhe Petër.

Katër kalorësit prej bronzi në monument peshojnë nga 9 deri në 11 tonë. Ato janë ngjitur në tokë me një çelik japonez të porositur posaçërisht atëherë dhe janë në gjendje të shkëlqyer.

"Nuk ka asnjë monument tjetër në Evropë që është bërë duke përdorur këtë teknologji. Figurat e kuajve kanë litarë çeliku që i mbajnë ata drejt," thotë Gençev.


Më shumë nga rubrika

Paneuritmia e Petër Dënovit është një filozofi dhe një valle gëzimi

Kush e aplikoi praktikën mbarëbotërore të shëndetit mendor dhe fizik të Paneur itmia ? Këtë pyetje ju bëmë në kuiz in e radhës të Radio Bullgarisë. Dhe përgjigjet tregojnë se audienca jonë shumëgjuhëshe ndjek rregullisht median tonë..

botuar më 22-12-01 7.15.PD

Kontributi i Bullgarisë në luftën për Pavarësinë e Shqipërisë

Më 28 nëntor, Shqipëria feston Ditën e Pavarësisë. Kjo është dita në të cilën në vitin 1912 në Vlorë, Ismail Qemali ngriti flamurin kombëtar dhe shpalli pavarësinë e Shqipërisë nga Perandoria Osmane. Po këtë ditë u mblodh edhe Kuvendi i Madh me 37..

botuar më 22-11-28 2.17.MD
Një pjesë e madhe e fshatit Asparuhovo u shkatërrua për shkak të ndërtimit të digës „Conevo“, dhe kisha, e cila shihet në foto, u zhvendos nga vendasit gur më gur nga zona e vërshuar në një vend më të lartë

Trashëgimia e zhytur – fshatra kujtojnë për veten nga fundi i digave

Në mesin e shekullit XX dhjetëra fshatra bullgare u fundosën përgjithmonë nën ujë, ndërsa banorët e tyre u shpërngulën nga trojet e lindjes. Pushteti komunist filloi ndërtimin e përshpejtuar të digave, por me çmimin e fateve të thyera njerëzore...

botuar më 22-11-26 2.05.MD