Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Takimi vjetor i Rrjetit Evropian të Xhazit mbahet në Sofje

Foto: stolica.bg

Festivalet më të mëdha të xhazit në Evropë e zgjodhën Sofjen për të mbajtur takimin e tyre. Konferenca Evropiane e Xhazit mbahet në Sofje nga 22 deri më 25 shtator. Kjo është veprimtaria e parë e këtij lloji në Evropën Juglindore.

Aksenti i programit është Bullgaria dhe prezantimi i muzikës sonë në afishen evropiane të festivaleve. Konferenca është veprimtaria kryesore e Rrjetit Evropian të Xhazit, i cili është asociacioni më i madh profesional i operatorëve kulturorë në sferën e xhazit dhe muzikës improvizuese. Krijuar para më se 30 viteve, sot ka 180 anëtarë nga 34 shtete.

Merita për zgjedhjen e Sofjes i takon Fondacionit AtoZ - i vetmi anëtar bullgar i rrjetit profesional. Zgjedhja vendit tonë si mikpritës synon të integrojë rajonin tonë në hartën kulturore të Evropës. Programi i konferencës përfshin edhe koncerte të 16 projekteve të xhazit nga vendi. Në përzgjedhje marrin pjesë muzikantë të shquar si Zhivko Petrov, Antoni Donçev, Dimitër Bodurov, Borisllav Petrov, Dimitër Liolev e të tjerë. Qëllimi kryesor i mikpritësve është që delegatët të njohin Bullgarinë si burim i muzikës së re cilësore dhe në këtë mënyrë të stimulojnë eksportin e produkteve tona muzikore dhe kulturore në skenat dhe tregjet evropiane.

Përpilues: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Lili Ivanova e mbyll turneun e saj kombëtar me një koncert në Sofje

Turneu kombëtar i legjendës së estradës bullgare Lili Ivanova kaloi me shumë interes, salla të mbushura dhe me duartrokitje dhe brohoritje të vazhdueshme "Të duam" nga publiku. Pas 31 takimeve të paharrueshme me fansat në qytetet e vogla dhe të..

botuar më 22-12-04 11.20.PD

Radio-premiera e "Iglika" – albumi i ri i Vladimir Karparov

Albumi "Iglika" ka mbledhur nëntë kompozime origjinale të saksofonistit të njohur bullgar. Çdo një prej tyre është si një pjesë e një mozaiku shumëngjyrësh dhe tregon përvojat personale dhe ngjarjet në jetën e tij në vitet e fundit. Muzika, një..

botuar më 22-12-02 7.15.PD

"Zjarri i qetë" i bashkoi Milica Bozhinovën dhe Orlin Goranovin

Interpretuesit me një karrierë të gjatë dhe të suksesshme, Milica Bozhinova (nga grupi vokal “Tonika SV”) dhe Orlin Goranov bashkohen për herë të parë në një duet. Kënga quhet "Zjarri i qetë" dhe është kompozuar enkas për ta nga Momçill Kolev,..

botuar më 22-11-29 2.55.MD