Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në ditën e Shën Antonit të Madh mbrohemi nga sëmundjet dhe hekurpunuesit festojnë

Foto: arkiv

Kisha Ortodokse kremton Shen Antonin e Madh, një nga themeluesit e murgjërisë. Sipas legjendës, ai lindi në vitin 251 dhe jetoi 105 vjet. Pas një lufte të gjatë shpirtërore, ai arriti shenjtërinë dhe u nderua nga Zoti me dhuratën e shërimit. Shën Antoni luftoi në mënyrë aktive kundër herezisë së arianëve.

Në Ditën e Shën Antonit festojnë më shumë se 80 000 bartës të emrave Anton, Antonia dhe Andon, Donika, Donço, Donka, Donna, Tonço, Tonka, Tonko, Tonja, Toni.

Në kalendarin popullor, Dita e Shën Antonit festohet për të mbrojtur kundër sëmundjeve. Sipas legjendës, ka pasur dy vëllezër binjakë, Antoni dhe Athanasi,  të cilët kanë shpikur darët e farkëtarit. Prandaj, ditët e emrit të tyre festohen njëra pas tjetrës dhe këto ditë festojnë të gjithë farkëtarët, punuesit e thikave dhe hekurpunuesit.


Më shumë nga rubrika

U zbulua një mbishkrim i vjetër bullgar i kohës së mbretit Simeon

Një mbishkrim cirilik nga koha e Mbretit Simeon i Madh u zbulua në kështjellën “Ballëk Dere” afër fshatit Huhlla në rajonin e qytetit Ivajllovgrad, njoftoi ekipi i arkeologut nga Muzeu Historik Kombëtar Ivajllo Kënev. Mbishkrimi është një amulet me..

botuar më 23-03-29 10.51.PD

Kryeqyteti i vjetër bullgar Veliko Tërnovo po shënon festën e tij

Qyteti Veliko Tërnovo për vitin 144 sot shënon festën e tij. Dita i kushtohet fitores së Mbretit Ivan Asen II te Kllokotnica në vitin 1230 mbi trupat e sundimtarit të Epirit, Teodor Komnin. Kryeqyteti i Mbretërisë së Dytë Bullgare, ish Tërnovgrad..

botuar më 23-03-22 6.37.MD

Një libër për Apostullin nga një i burgosur politik u botua 53 vjet pasi u shkrua

Kishte edhe bullgarë të tillë - ata nuk mund të duronin prangat e shpirtit të tyre, por për të jetuar në liri duhej të fitonin fillimisht çlirimin e popullit të tyre. Pasardhësit u ngritën monumente disave prej tyre, por shumë të tjerë ende zhyten..

botuar më 23-03-21 7.15.PD