Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një fillim i suksesshëm i ekspozitës së parë të Sofjes "Arsimi në Spanjë"

Jordi Marin: Jemi të befasuar këndshëm nga niveli i lartë akademik dhe zotërimi i spanjishtes dhe anglishtes këtu

Foto: BGNES

Edicioni i parë i ekspozitës “Arsimi në Spanjë” përfundoi me sukses për të dy vendet. Aktiviteti u organizua nga departamenti "Edukimi" në Ambasadën e Spanjës në Sofje, Zyra Spanjolle për Ndërkombëtarizimin e Arsimit (SEPIE), me mbështetjen e Ministrisë Bullgare të Arsimit dhe Shkencës dhe të Bashkisë së Sofjes. Në forum morën pjesë 10 universitete nga Spanja, të cilët prezantuan programet e tyre arsimore për studentët e ardhshëm dhe i njohën ata me kushtet për t'u regjistruar dhe jetuar në rajonet përkatëse të Spanjës. Takime u mbajtën edhe ndërmjet nëntë universiteteve bullgare dhe qendrave spanjolle të arsimit të lartë, qëllimi i të cilave ishte përgatitja e rrugës për bashkëpunim të mëtejshëm dhe nënshkrimin e marrëveshjeve.

Një nga pjesëmarrësit më aktivë në ekspozitë ishte Jordi Marin, këshilltar teknik në SEPIE përgjegjës për Evropën, Kanadanë dhe Oqeaninë. Për Radio Bullgarinë, zoti Marin tregoi për takimet me universitetet bullgare dhe përshtypjet e tij nga nxënësit bullgarë:

Jordi Marin

Morën pjesë 10 universitete spanjolle dhe 9 bullgare, ende nuk kemi marrëveshje zyrtare, por takimi ishte shumë i frytshëm për të dyja palët. Pala bullgare shprehu dëshirën për ngjarje të ngjashme më të shpeshta, në të cilat mund të negociohen marrëveshjet e ardhshme të bashkëpunimit. Më befasoi shumë këndshëm niveli i lartë akademik këtu, si dhe niveli i mirë i zotërimit jo vetëm të gjuhës spanjolle, por edhe të anglishtes, gjë që e bën shumë të lehtë komunikimin. Nxënësit treguan shumë interes për shkencën dhe teknologjinë. Unë do të thosha se ata janë njëlloj të interesuar për shkencat humane dhe shkencat ekzakte. Ata gjithashtu pyetën për mjekësinë veterinare, mjekësinë njerëzore, psikologjinë, të drejtën ndërkombëtare, filologjinë spanjolle, përkthimin, inxhinierinë e hapësirës ajrore.

Erdha në Bullgari me pritshmëri shumë të mira, të cilat u konfirmuan dhe madje u tejkaluan”, tha Francisco Fermín Mallé