Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Ora e Tokës” – fikim dritat dhe sjellim dritë mbi problemet e specieve në zhdukje

Foto: Facebook/WWFBulgaria

Më 25 mars do të fikim dritat për një orë për të mbështetur planetin, por në të njëjtën kohë të sjellim dritë mbi problemin e habitateve të kufizuara të kafshëve të egra në Bullgari. Në kuadër të fushatës globale “Ora e Tokës”, organizata për mbrojtjen e natyrës WWF në Bullgari ka nisur një iniciativë për rikuperimin e popullatave të rrëqebullit dhe blirit të Danubit në trojet tona, të quajtur “Shtëpi e Përbashkët. Një e ardhme e përbashkët”.

Një nga problemet më të mëdha me të cilat përballen mishngrënësit e mëdhenj në Bullgari është nevoja e tyre për territore të mëdha dhe nevoja për të pasur një lidhje midis habitateve të tyre, të cilat nuk gjenden gjithmonë brenda kufijve të vetëm një shteti. Për të përballuar këtë problem, ambientalistët po marrin iniciativa për shpalljen e territoreve të reja me shkallë të ndryshme mbrojtjeje, pasi parqetdhe rezervatet natyroreaktualisht zënë vetëm 5% të territorit të vendit tonë. Në këtë mënyrë do të bashkohen habitatet dhe do të krijojnë kushte për kthimin e specieve të zhdukura prej kohësh në vendin tonë.

                              Rrëqebulli është një legjendë në mbretërinë tonë pyjore

Dikur rrëqebulli ka qenë një specie e kyçe në gjerësinë tonë gjeografike, në Bullgari konsiderohet i zhdukur që nga viti 1941, kur u vra dhe rrëqebulli i fundit i Ballkanit i regjistruar zyrtarisht në vendin tonë.

       Jo më pak alarmante është situata me dinosaurët e Danubitqë janë shumë të rrezikuar

Rrjedha e poshtme e lumit, në kufirin midis Bullgarisë dhe Rumanisë, është shtëpia e popullatave të fundit të blirit të Danubit, që shumohen në një habitat natyral në Bashkimin Evropian. Duke mbijetuar për 200 milionë vite me rradhë, ata tani përballen me një sërë pengesash që bllokojnë rrugët e tyre të migrimit dhe shkatërrojnë vendet e vezëve.

Prandaj, këtë pranverë, nisma më e madhe globale kushtuar mbrojtjes së planetit - "Ora e Tokës" - do të zhvillohet në Bullgari nën logon e WWF për të ringjallur habitatet natyrore.

Përgatitinë shqip: Kostandina Bello

Foto: Facebook/WWFBulgaria

Më shumë nga rubrika

BE pret një rritje të sulmeve hibride dhe përpjekjeve për ndërhyrje të huaja përpara zgjedhjeve evropiane

Bashkimi Evropian pret të intensifikohen përpjekjet për ndërhyrje të huaja dhe manipulimin e informacionit përpara zgjedhjeve evropiane në qershor të vitit të ardhshëm. Parlamenti Evropian miratoi një raport që kërkon masa urgjente mbrojtëse kundër..

botuar më 23-06-07 1.09.MD

Bullgarët e vegjël në Southampton shkruan një mendim të Apostullit me shkrimin e tij

Shkolla bullgare në Southampton të Britanisë së Madhe mban emrin e revolucionarit Vasill Levski, i cili iu përkushtua misionit të popullit për çlirimin e Atdheut. Me rastin e festimit të 150-vjetorit nga vdekja e Apostullit të Lirisë, nxënësit u..

botuar më 23-06-06 7.15.PD

Në festën e Shpirtit të Shenjtë shënohet edhe Dita e Bullgarëve në Maqedoni

Bota ortodokse kremton festën e Shpirtit të Shenjtë. Ajo shënohet gjithmonë në ditën pas Rrëshajave. Për bullgarët, Shpirti i Shenjtë është edhe një ditë e zgjimit të kujtesës kombëtare, ditë proteste kundër grabitjes dhe falsifikimit të së..

botuar më 23-06-05 2.07.MD