Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Instituti Francez në Sofje me një ftesë për vizitë në kinema dhe një pyetje - e qëndrueshme apo (e pa) durueshme është e ardhmja jonë

Foto: Instituti Francez në Sofje

Filmi "Planeti i Gjelbër" (1996 - në frëngjisht, me titra bullgarisht) do të shfaqet më 22 prill në orën 14:00 në sallën "Sllavejkov" të Institutit Francez në Bullgari. Shfaqja është pjesë e nismës së instituteve franceze në mbarë botën e quajtur “Nata e Ideve 2023”. Edicioni i tetë i saj titullohet "Më shumë?" Instituti Francez në Bullgari e shqyrton temën përmes prizmit të problemeve mjedisore, nën titullin e përgjithshëm: "E ardhmja jonë: e qëndrueshme apo e (pa)durueshme?" Praktikat tona të qëndrueshme, por edhe shkatërruese në lidhje me qenien tonë si përdorues ose turistë në male ishin objekt diskutimi më 20 prill.

“Ne vazhdimisht marrim paralajmërime se mënyra jonë e jetesës dhe konsumit çon në mbishfrytëzimin e burimeve natyrore. Ne e dimë gjithashtu se si shoqëri gjenerojmë sasi kolosale mbetjesh, disa prej të cilave janë ndotës të vazhdueshëm të mjedisit natyror. Por gjithsesi, a jemi në gjendje të masim dëmin e sjelljes sonë? A kanë efekt real zgjidhjet që ne ofrojmë?" - pyesin organizatorët e forumit.

Përpiloi: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: Instituti Francez në Sofje


Më shumë nga rubrika

Një ekspozitë tregon për bullgarët në Ballkanin Perëndimor në shekujt XIX-XXI

Ekspozita “Bullgarët në Ballkanin Perëndimor në shekujt XIX-XXI” hapet sot, 1 mars në orën 15:30 në galerinë “Qershia e vjetër” në fshatin Razhdavica të rrethit të Kjustendilit. Fokusi është në të kaluarën dhe të tashmen e bullgarëve, të cilët..

botuar më 24-03-01 5.05.PD
Rene Karabash

Ka një interes të madh jashtë vendit për romanin "Burrnesha" të artistes bullgare Rene Karabash

Romani i Rene Karabash - "Burrnesha" korr suksese në Francë dhe Amerikë. Në fund të vitit 2023, përkthimi në frëngjisht i librit fitoi çmimin e përkthimit të Klubit Francez PEN. Përkthimi në anglisht, i bërë nga Izidora Angel, fitoi çmimin për..

botuar më 24-02-26 8.05.PD

Ekspozita multimediale për Sirak Skitnik e BNR-së po viziton Bratisllavën

Më 22 shkurt në Bratisllavë do të prezantohet ekspozita virtuale “Të pyesim Sirakun – 140 vjet nga lindja e Sirak Skitnik”. Ekspozita, një punë e profesorit të Akademisë Kombëtare të Arteve, Prof. Bojan Dobrev si dhe një ekip nga programi Hristo Botev,..

botuar më 24-02-22 7.20.PD