Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shpenzimet e jetesës po rriten më shpejt se të ardhurat e punëtorëve

Foto: arkiv

Për 3 muajt e fundit, të ardhurat e nevojshme për të mirëmbajtur 1 person janë rritur me 3.1%. Në bazë vjetore me 14.6%, sipas monitorimit të çmimeve të konsumit dhe pagave nga Konfederata e Sindikatave të Pavarura në Bullgari (KNSB). Paratë për të mbështetur një punonjës që jeton vetëm rriten me 89 euro (178 leva), dhe për një familje me tre anëtarë me 160 euro (320 leva).

Të ardhurat mujore neto për të mbajtur jetën e një personi janë 697 euro (1394 leva), për një familje me tre anëtarë janë 1254 euro (2509 leva). 25% është norma e inflacionit për mallrat thelbësore dhe pagat në sektorin buxhetor e kanë humbur 6% fuqinë blerëse që nga fillimi i vitit 2023.

2/3 e njerëzve që punojnë nuk i marrin paratë që u nevojiten për të jetuar, tha ekonomisti nga KNSB Ljubosllav Kostov. Sipas llogaritjeve të KNSB-së, paga minimale duhet të jetë 650 euro (1300 leva), jo 390 euro (780 leva).

Në kushtet e inflacionit të lartë rekord në 20 vitet e fundit, paga minimale bullgare është rritur dy herë më pak se ajo në shumicën e vendeve të BE-së.


Më shumë nga rubrika

Borxhi i Bullgarisë për vitin 2022 është 22.6% e PBB-së

Borxhi i Bullgarisë për vitin 2022 është 37,85 miliardë leva /19,35 miliardë euro/ ose 22,6% e PBB-së, sipas të dhënave përfundimtare të Institutit Kombëtar të Statistikave. Sektori institucional “Administrata Shtetërore” raportoi për të njëjtën..

botuar më 23-10-23 3.38.MD

"Lukoil" duhet t'i paguajë thesarit 500 milionë leva taksa

“Lukoil Neftohim Burgas”, i cili është kërcënuar me tërheqjen e derogimit për importin e naftës ruse, ka shprehur gatishmërinë për të paguar 500 milionë leva taksa. Këtë e bëri të ditur bashkëkryetari i Grupit Parlamentar të Lëvizjes për të Drejtat..

botuar më 23-10-23 11.28.PD

Paga e 2/3 e punëtorëve nuk mbulon koston e jetesës

729 euro (1427 leva) janë të ardhurat mujore neto që kërkohen për të mbajtur jetën e një personi që punon, sipas të dhënave të Konfederatës së Sindikatave të Pavarura për tremujorin e tretë të vitit 2023. Për një familje tre anëtarëshe me dy të rritur..

botuar më 23-10-19 1.27.MD