Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Radiot publike të Bullgarisë dhe Rumanisë po thellojnë bashkëpunimin e tyre

Razvan Joan Dinka dhe Milen Mitev
Foto: ebu.ch

Radiot publike të Bullgarisë dhe Rumanisë po thellojnë bashkëpunimin e tyre. Drejtorët Razvan Joan Dinka dhe Milen Mitev do të nënshkruajnë një marrëveshje në Sofje, e cila parashikon që për një periudhë dy vjeçare të dy palët të shkëmbejnë informacione aktuale dhe programe radiofonike pa pagesë. Dokumenti rregullon bashkëpunimin në krijimin e programeve të përbashkëta radiofonike për njohjen më të mirë të ndërsjellë të auditorit në të dy vendet. Dëgjuesit e radios në të dy anët e Danubit do të kenë gjithashtu mundësinë të dëgjojnë regjistrimet arkivore që lidhen me historinë dhe kulturën e palës tjetër ose marrëdhëniet dypalëshe. Marrëveshja parashikon gjithashtu mundësinë e shkëmbimit të profesionistëve.

Thellimi i marrëdhënieve dypalëshe u arrit në mars, gjatë vizitës së Drejtorit të Përgjithshëm të Radios Kombëtare Bullgare (BNR), Milen Mitev, në Bukuresht.

Radio Rumania dhe Radioja Kombëtare Bullgare janë partnerë shumëvjeçar, si në nivel dypalësh, ashtu edhe në një sërë organizatash ndërkombëtare, si Bashkimi Evropian i Radios dhe Televizionit (EBU). Është një fakt interesant që Radio Romania Internacional transmetonte programe në bullgarisht në periudhën e viteve 1946-1949 dhe 1995-2004. Radioja Kombëtare Bullgare, nga ana e saj, zgjeroi programet e saj në gjuhë të huaj, duke hapur në vitin 2022 një faqe interneti në rumanisht. Kështu, ngjarjet aktuale të jetës shoqërore-politike në vendin tonë, kultura dhe historia e Bullgarisë arrijnë më lehtë te auditori rumanisht-folës.

Përpilues: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Niveli i prerjeve ilegale është alarmant i lartë

Më shumë se 1/4 e prerjeve në Bullgari është e paligjshme, paralajmëron një raport nga organizata për mbrojtjen e mjedisit Fondi Botëror për Natyrën (WWF). Tendenca e vazhdueshme po dëmton vendin dhe kërcënon të privojë rajone të tëra nga ajri i..

botuar më 23-09-26 11.09.PD

Fotografi Ivan Shishiev: Koha është detaji më i vështirë për t'u paraqitur në një fotografi

Si një qytet me më shumë se 8000 vjet histori, Sofja mbetet e paeksploruar. "Koha në Sofje rrjedh sipas rregullave të veta dhe për ta kapur atë me të vërtetë në fotografi, duhet t'i njohësh ato," vë në dukje fotografi Ivan Shishiev, autor i albumit..

botuar më 23-09-25 10.55.PD

Dripavi pershore, gallushki, treski dhe të tjera gatime tunduese në fshatin Asenovo të Banatit

Fshati Asenovo i Banatit, pranë qytetit Danubian të Nikopollit, u kthye si një destinacion kulinarie falë Marija Ivanovës, sekretare e bibliotekës vendase dhe iniciatore e palodhshme e aktiviteteve të ndryshme për ruajtjen e kulturës së Banatit...

botuar më 23-09-24 12.55.MD