Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaria ra me 20 vende në renditjen e lirisë ekonomike

Foto: ime.bg

Liria ekonomike në Bullgari vazhdon të ulet sipas analizës së fundit të Institutit për Ekonominë e Tregut (IPI) të kryer së bashku me Institutin Kanadez “Frejzër”.

Në studimin “Liria ekonomike në mbarë botën 2023”, Bullgaria është në vendin e 43-të mes 165 vendeve dhe territoreve. Një vit më parë, ajo ishte në vendin e 23-të, për shkak të regjimit më liberal gjatë pandemisë Covid. Renditja merr parasysh shkallën e lirisë ekonomike, mbrojtjen e të drejtave pronësore, sistemin gjyqësor, rregulloret e qeverisë, inflacionin, si dhe vështirësitë me të cilat përballen bizneset dhe qytetarët. Vendi prezantohet më dobët në fushën e ligjit dhe gjykatave. Ndërsa taksa e sheshtë, tarifat dhe taksat e ulëta, liria e lëvizjes, paratë dhe njerëzit, si dhe një monedhë e qëndrueshme janë pikat e forta të saj, theksohet në renditje.


Më shumë nga rubrika

Dimitër Radev

BNB rekomandon vendosjen e një buferi prej 10% në buxhetin e vitit 2024

Në vitin 2023, rritja e PBB-së në Bullgari do të jetë 1,9%, duke u ngadalësuar përgjysmë nga norma prej 3,9% në 2022. Kërkesa e brendshme dhe eksportet neto do të kontribuojnë në rritje. Inflacioni vjetor do të jetë 6.1%. Këto janë pritjet e..

botuar më 23-11-28 2.51.MD

U rrit perspektiva për vlerësimin e kreditit të Bullgarisë

Agjencia ndërkombëtare e vlerësimit S&P Global Ratings ngriti perspektivën për vlerësimin e vendit tonë në pozitive nga e qëndrueshme dhe konfirmoi vlerësimin afatgjatë dhe afatshkurtër të Bullgarisë në monedhë të huaj dhe vendase 'BBB/A-2', njofton..

botuar më 23-11-27 9.05.PD
Foto: Pixabay

“Black Friday” në Bullgari – mes mashtrimit tregtar dhe përfitimit për konsumatorin

Fushata e blerjeve të volitshme e njohur si "Black Friday" ose "E Premtja e Zezë" po fiton gjithnjë e më shumë popullaritet në Bullgari. Me planifikim dhe gjurmim të kujdesshëm të ofertave, konsumatorët mund të sigurojnë produkte me çmime të..

botuar më 23-11-24 7.25.PD