Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

"Festa e Natyrës" – një festë që tërheq vëmendjen ndaj ekologjisë urbane

Foto: forthenature.org

“Vjeshta është koha për të korrur atë që është mbjellë, për të festuar arritjet, për të bërë bilancin. Vjeshta është ai momenti i bukur kur natyra na paraqet spektaklin e saj më të bollshëm të fundit të stinës para se të bie në gjumë. Këtë vjeshtë festojmë bukurinë e natyrës dhe nevojën për ta ruajtur atë” – kjo është ftesa për "Festën e Natyrës" në Parkun Jugor në Sofje e cila është e para e këtij lloji. Të shtunën, më 30 shtator, mund të marrim pjesë në vëzhgimin e shpendëve rreth parkut së bashku me ornitologët ose në një bisedë dhe aktivitete vizuale në lidhje me zonat e lagështa me fokus Moçalin e Dragomanit.

Aktivitete të shumta janë planifikuar edhe për më të rinjtë, nën titullin "Njihuni me aktorët e egër të Rodopeve Lindore". Dita do të mbyllet me ndarjen e Çmimeve Vjetore për Biodiversitetin dhe Klimën. Festivali është pjesë e projektit "Natyra nuk ka zë, ajo na ka neve", i cili synon të popullarizojë punën për ruajtjen e pasurisë natyrore të vendit tonë, që bëhet nga organizatat për mbrojtjen e mjedisit të bashkuara në koalicionin "Për të pasur ende natyrë në Bullgari".

Projekti "Natyra nuk ka zë, ajo na ka neve" zhvillohet nga Fondacioni Bullgar i Biodiversitetit në partneritet me "Ballkani i Gjelbër" dhe me mbështetjen financiare të Islandës, Lihtenshtajnit dhe Norvegjisë në kuadër të Fondit Qytetarët aktivë të Bullgarisë.

Përpiloi: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Kostandina Bello

Më shumë nga rubrika

Foto: FB / BazarNaIzkustvata

Pazari i Artit dhe Studiove Artistike në Sofje

Gjatë fundjavës, 9 dhe 10 dhjetor, atmosfera kreative dhe bukuria takohen në pazarin e Arteve dhe Artizanatit. Mikëpritësi është Grand Hotel Sofia i kryeqytetit, ku vizitorët jo vetëm që do të mund të blejnë dhurata të bukura, por edhe të vizatojnë vetë..

botuar më 23-12-09 8.30.PD
Foto: Shkolla bullgare e së dielës

Bullgarët në Norvegji ëndërrojnë për një linjë ajrore direkte Sofje-Oslo

Norvegjia nuk është ndër vendet që tërheqin emigrantë masivë nga Bullgaria. Megjithatë, rreth 6000 shtetas të regjistruar në ambasadën bullgare në kryeqytetin norvegjez Oslo janë shtetas bullgarë. Shumica e bashkatdhetarëve tanë në Norvegji janë të..

botuar më 23-12-08 7.15.PD

BNR mbështet fushatën e WWF kundër prerjeve të paligjshme

Më shumë se ¼ e prerjeve në Bullgari, ose 1.7 milion metra kub, janë jashtë fushëveprimit të ligjit, sipas një raporti të Organizata për Mbrojtjen e Natyrës WWF. Sipas një studimi që bëhet çdo 4 vjet, prerjet e paligjshme sjellin të ardhura të..

botuar më 23-12-07 12.04.MD