Резултати : Autor Diana Cankova

Bullgarë dhe refugjatë krijojnë bashkërisht përtej dallimeve

Përmes gjuhës universale të artit gjashtë bullgarë dhe shtatë refugjatë afrohen deri tek shpirti i qytetërimeve të lashta, marrin me vete një zjarr nga shtëpitë e largëta, luajnë me letra, ecin nëpër rrugën drejt jetës së re, këndojnë në tri..

06.07.20 12:18 |

Festivali për art eksperimental “180 gradë” kthehet në një program digjital

Si organizohet një festival kur udhëtimet janë pothuaj të pamundshme dhe duhet të respektojmë distancën sociale? “Duke marrë përsipër rrezik të madh, me përvojë dhe me kreativitet” është përgjigja. Organizatorët e edicionit të shtatë të festivalit..

03.07.20 15:16 |

Stojan Jorgov – mbledhësi i historive, i cili e shikon botën përmes objektivit fotografik

Stojan Jorgov zgjedh të prezantohet para publikut bullgar  me ngjyrat e gamës bardh e zi - ajo dritë e veçantë, nga e cila ajri i ngrohtë i shkretëtirës fillon të dridhet përpara syve të tu, kurse lëkura të rrëqethet nga flladi i kripur dhe i freskët i..

03.07.20 13:07 |

Për bullgarët në Shqipëri – nga pikëpamja e historisë dhe jo vetëm

Në vitin 1948 Bullgaria refuzoi të dërgojë mësues për komunitetin bullgar në Shqipëri, i cili në atë kohë i është nënshtruar maqedonizimit. Për këtë fakt dhe për fakte të tjer a pak të n johura tregon prof. asoc . Spas Tashev në..

01.07.20 10:33 |

Asimilimi – sfida para bashkësive bullgare në Ballkanin Perëndimor

Gjatë tetorit në Shqipëri do të zhvillohet regjistrim i popullsisë, në të cilin do të marrë pjesë edhe bashkësia bullgare. Mirëpo, a do të arrijnë bashkatdhetarët tanë ta deklarojnë përkatësinë e tyre etnike, kështu qe ajo të shënohet në mënyrë korrekte..

29.06.20 09:19 |

Zgjidhni plazhe me roje bregdetare!

Në fund të këtij muaji me fluturime çarter në vend do të mbërrijnë turistët e parë të huaj dhe plazhet tona në Detin e Zi do të gjallërohen. Prania e turistëve do të ndikojë pozitivisht sektorin tonë turistik që po ndodhet në krizë të..

19.06.20 12:24 |
Foto: @BulgarianArchives

Agjencia Shtetërore “Arkiva” prezanton 47 ekspozita digjitale

Gjatë këtij viti Agjencia Shtetërore “Arkiva” nuk hapi sallën e ekspozitave për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Arkivave. Gjendja e jashtëzakonshme për shkak të koronavirusit është një   shans të bëjmë një shëtitje virtuale në të kaluarën...

11.06.20 16:28 |

Telemjekësia mjekon nga distanca dhe kursen kohë dhe para

Tregu bullgar gjithnjë e më shumë hapet për mundësitë e diagnostikimit, kontrollimit të gjendjes shëndetësore dhe mjekimit online. Për këtë arsye edhe sigurimi i kujdesit shëndetësor nga distanca i quajtur telemjekësi, bëhet një rrugë shpëtimi në..

09.06.20 12:17 |

Mjekim bullgar shpëton Evropën nga epidemi vdekjeprurëse

Në fund të Luftës së Parë Botërore në Kontinentin e Vjetër u përhap një sëmundje misterioze e quajtur sëmundje e gjymit (Trypanosomiasis afrikane). Dhjetëra   mijë veta jo vetëm që u sëmurën, por edhe vdiqën. Në vitin 1900 një i ri..

08.06.20 12:36 |

Organizata sociale ndihmojnë “fëmijët e padukshëm”

I kemi parë të kërkojnë lëmoshë, me gishtërinj të shkathët të tërheqin portofolin e ndonjërit në tramvajin e mbushur me njerëz, të bredhin me mbeturina në dorë me shpresën të marrin nga disa monedha nga lëndët e para dytësore. Dhe ne indinjohemi pa..

04.06.20 10:42 |