Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уроците на християнската педагогика

По Великден християните се поздравяват с: "Христос возкресе! - Во истина возкресе!" И си подаряват червено яйце- символ на Земята с хората на нея, спасени от кръвта Христова. Спасени от предопределеността, от страховете и суетата си, от мрака в себе си. Възродени чрез силата на надеждата и окрилени от дара на свободната воля.

"Защото Аз съм с вас през всички дни, до свършека на света."

А че хората са се поучили от съдбата си, говори и фактът, че точно от тази част на Книгата на Книгите са останали най-много устойчиви словосъчетания, които ежедневно ни дават ключа към верните решения. Но да проследим реда на събитията:
Да започнем с Влизането на Спасителя в Йерусалим, където според Библейската притча вярващите в Него го посрещат с цветя и палмови клонки. Предстоял юдейският празник Пасха. Познавайки отнапред Съдбата си, Иисус кани на вечеря своите 12 ученика. В Евангелие по Матея четем, че тази вечер Той изрича: Истина ви казвам, един от вас ще ме предеде. Хлябът, разделен от Иисус между учениците, става символ на Тялото Христово, а виното- на Неговата свята кръв. Затова опростените християни се комкат с глътка вино и нафора.

Четвъртък е денят на предателството. Иисус отвежда учениците си на Елеонската планина и там отправя последната си молба: Отче мой, ако е възможно, нека ме отмине тая горчива чаша, обаче не както аз искам, а както Ти. Ако не може, нека бъде Волята твоя. Още същата нощ в Гетсиманската градина Юда Искариотски сочи на стражите Учителя с думите: Когото целуна, той е. Него хванете! Иисус не позволява на учениците си да го защитят с оръжие, защото "който нож вади, от нож погива". Стражите го отвеждат при Понтий Пилат, който не го намира виновен в нищо и като се опира на традицията на Пасха поне един затворник да бъде помилван, пита юдеите кого да освободи. Тълпата обаче избира разбойника Варава, а за Спасителя крещи: Разпни го! В Символа на вярата четем: И биде разпнат за нас, и страда, и биде погребан.

На разпети петък Иисус сам изнася кръста си до Голгота. Безропотно понася подигравките и се моли: Отче, прости им, те не знаят що правят. Когато идва Неговият час, мрак прибулва света, трепери земята, гробове се отварят. Завесата на Йерусалимския храм се раздира отгоре до долу- в знак, че Старият завет се свършва.

Майка Мария погребва бездиханното тяло на своя Син. На третия ден след погребението, Магдалена намира гроба празен. Защо търсиш живия сред мъртвите?! Нали рекох: Вие ще разрушите тоя храм (тялото ми), но аз в три дни ще го въздигна.
 
Неделя и понеделник са дни на възхвала и радост. Христовото Възкресение е най-щастливото събитие за християните по цял свят, защото е поличба за спасение. Чрез учениците си Синът Божий оставя завета си към всички нас: Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Великденските празници са повод за размисъл, равносметка, опрощение и надежди за всички нас - Христос возкресе!
Вижте още

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08