Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивните дни- време за музеи и изложби

Във Враца на 19 МАЙ
ученици и студенти ще изработват антични и средновековни глинени съдове на грънчарско колело по древни технологии. Темата "Древност- далечна и близка" се вписва в рамките на инициативата "Нощ в музея", съобщиха от Регионалния исторически музей в града под Околчица. Студенти ще демонстрират как преди 8 хиляди години праисторически хора са приготвяли хляб от еднозърнест лимец. "Традиция и модерност" е темата на Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански", по която е предвидено ревю на автентични носии и съвременни дрехи с традиционни шевици и орнаменти. По темата "Свещена Тракия" ще бъде показан "Орфическо-Дионисиев ритуал" с дегустация на вино в сребърни съдове и ще бъдат показани реплики от тракийски съкровища, които са открити във врачанско.

В Монтана в залата на регионалния исторически музей вече е открита изложба с 400 експоната, дарени на музея през последната година. Книги, монети, битови вещи и документи дават представа за живота в региона от 17-ти век до сега. Интерес представляват и много от документите - свидетелства "за венчане" от 1896 година, дипломи за завършено училище от 1921, спестовни книжки от 1932 година. Част от монетите са предоставени на музея от Окръжния съд, тъй като са били доказателства в дела срещу иманяри.

Във Видин в "Нощта на музеите" изложбата "Ex Nihilo",
открита на 15-ти май в галерия "Никола Петров", ще посреща посетители, като към творбите на четиримата автори- Гордън Картър, Михаил Петков, Чавдар Петров, Богдан Александров, в нея ще се включат творби на Габриел Йончев- в сферата на стендовия моделизъм и диорамите (стендов моделизъм= изработка на мащабно умалени статични модели на военна техника; диорама= изработка на умален макет на реално съществуваща местност или исторически момент), както и ще бъдат прожектирани видео материали на Богдан Александров и Клара Стоянова.

"Ние показваме едно от значенията на израза Ex nihilo. Навлизаме в диалектиката на изкуството с една изложба, чиито теми и начин на представяне са в противоречие с това, което съвсем наскоро е представено на същото място и в обща времева рамка, което е било създадено "от нищо". Освен това при сравняване и последователно разглеждане на творбите на четиримата артисти в тази изложба, целият контекст ще се промени- от нищо. Тази изложба е алтернативен дискурс, композиран от различни гласове, представен от нищо"- казват авторите, с които публиката ще може да се срещне.

"Празникът ще започне в 11 часа на 19 май, с откриването на изложба "История и вино"- от освобождението до наши дни, която е подредена в дворовете на крепостта "Баба Вида". Музейните обекти крепостта "Баба Вида" и архиологическата експозиция на музей "Конака" ще работят от 09 до 24 часа за граждани, а входът ще е свободен"-
каза за РАДИО ВИДИН Маргарита Радулова, уредник в музей "Конака". Идеята за организиране на подобна изложба хрумва на уредничката от историчвеския музей Цецка Цокова, докато е на посещение в старинен замък в Италия. Няколко месеца по-късно изложбата вече е факт, реализирана с помощта на колегите й Христина Кирилова и Пламен Никодинов.

"Изложбата представя една част от това, което се произвежда и е характерно за Видинския край- винопроизводството. Тя съчетава история, традиции и настояще, в нея с продукцията си участват 7 съвременни винопроизводители от региона"-
каза още Цецка Цокова.

"Празника си музейните работници посрещат удоволетворени от добре свършената работа, въпреки мизерното заплащане и лошите условия на труд"- това пък каза Христина Кирилова, която от 5 години е музеен работник.

А ако ще пътувате към столицата- вижте и предложението на Националния военноисторически музей, който също се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите", като отваря врати за безплатни посещения на 19 май, от 18.00 часа до полунощ. Посетителите ще могат да разгледат богатите музейни експозиции и новооткритата изложба "Княгиня Евдокия. Непознатата. Творец, благодетел, патриот". Програмата ще стартира с Рицарски дуел, като посетителите ще имат възможност не само да наблюдават уменията в боравене с меч на рицарите от Школата за средновековна фехтовка MOTUS, но и да направят първите си самостоятелни опити в дуелирането. "Нощта на музеите" ще продължи с концерти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и на мандолинен квартет "Сезони". По-късно посетителите ще могат да се насладят на изпълненията на камерна вокална формация "Елици" на старинни песнопения и обработки на фолклорни песни. За първи път в "Нощта на музеите" реставраторите на Националния военноисторически музей ще разкрият тайните на своите техники, като демонстрират реставрация на хартия, метал и кожа. Тяхното ателие ще бъде отворено от 20.00 до 22.00 часа, а програмата ще завърши с уникално огнено шоу, представено от младежите от клуб "Дивинитас".
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53