Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете от приемно семейство тръгва на училище

Седемгодишно момиченце, настанено преди месец в приемно семейство в село Медковец, на 17 септември за първи път прекрачи прага на училището. За вълнението и трудностите на малката ученичка часове преди да сложи тежката раница на гърба, ще сиговорим в рубриката "За жените и децата".
 
"Много по-назад беше от децата, които са били в нашата детска градина. Като я взехме, тя не можеше да ни каже нито едно стихче или песничка... Много се мъчихме, но вече е доста напред"-
хвали детето приемната майка. Момичето е посещавало предучилищна група в Дома за изоставени деца в село Георги Дамяново, откъдето идва. Но според нейния приемен родител Илка Ангелова то не е било достатъчно подготвено за училище.

Бъдещата първокласничка има проблем с говора. С нея в новото училище за изчистването на изговора ще работи логопед. Че момиченцето е решено да се справи говори фактът, че детето за първия учебен ден отлично е научило стихотворение, което казва пред цялото училище.

"Лятото отмина, ето ни и нас,/ чантите на рамо, днес сме в първи клас./ Чакат ни уроци, но не се боим,/ щом си първокласник, значи смел си ти."


За училище на бюрото на малката първокласничка има всичко необходимо- раница, тетрадки, боички, блокче за рисуване. Оттук нататък остава всеки ден да ходи на училище и да се справя с тежката чанта и трудните уроци.

"На добър час на всички първокласници!"- пожелава нашата малка героиня.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18