Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дете от приемно семейство тръгва на училище

Седемгодишно момиченце, настанено преди месец в приемно семейство в село Медковец, на 17 септември за първи път прекрачи прага на училището. За вълнението и трудностите на малката ученичка часове преди да сложи тежката раница на гърба, ще сиговорим в рубриката "За жените и децата".
 
"Много по-назад беше от децата, които са били в нашата детска градина. Като я взехме, тя не можеше да ни каже нито едно стихче или песничка... Много се мъчихме, но вече е доста напред"-
хвали детето приемната майка. Момичето е посещавало предучилищна група в Дома за изоставени деца в село Георги Дамяново, откъдето идва. Но според нейния приемен родител Илка Ангелова то не е било достатъчно подготвено за училище.

Бъдещата първокласничка има проблем с говора. С нея в новото училище за изчистването на изговора ще работи логопед. Че момиченцето е решено да се справи говори фактът, че детето за първия учебен ден отлично е научило стихотворение, което казва пред цялото училище.

"Лятото отмина, ето ни и нас,/ чантите на рамо, днес сме в първи клас./ Чакат ни уроци, но не се боим,/ щом си първокласник, значи смел си ти."


За училище на бюрото на малката първокласничка има всичко необходимо- раница, тетрадки, боички, блокче за рисуване. Оттук нататък остава всеки ден да ходи на училище и да се справя с тежката чанта и трудните уроци.

"На добър час на всички първокласници!"- пожелава нашата малка героиня.
Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44