Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Снимка: Радио Видин

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти в ИT сферата се очаква да бъдат над 14 000 и дори към момента има близо 3000 отворени обяви за работа в сектора. ИТ специалистите продължават да бъдат търсени, а професията е една от най-ценените и перспективни у нас. През последните години, бе наблюдаван нездравословен свръх растеж, който започна по време на пандемията през 2020 година. Технологични гиганти и големи корпорации назначиха екипи с внушителен брой софтуерни специалисти, които да изпълняват специфични за пандемичната обстановка задачи. След нормализиране на ситуацията, свръхнаетите кадри бяха освободени. Това не означава, че са трайно незаети в ИТ сектора, а само че са се пренасочили към други компании и проекти. В същото време ИТ пазарът на труда беше пренаситен, като за един кадър се бореха много компании. Това доведе до завишените и често непазарни очаквания по отношение на възнагражденията. Според икономисти в момента се случва естествено оздравяване на ИТ сектора и очакванията са той да продължи да расте балансирано и устойчиво. 

ИT професиите се отличават с редица предимства, които продължават да ги превръщат в предпочитан избор. В последните години това е най-добре платената работа в България. Освен конкурентното заплащане, което често се изтъква като основен фактор, има и множество други аспекти, които допринасят за нейната популярност. ИT секторът предоставя и голяма гъвкавост - заетите в тази сфера имат възможност за работа от вкъщи или от различни локации. Заедно с това софтуерните специалисти могат да работят на международната технологична сцена, по проекти от цял свят, без да се налага да напускат страната или дома си. Остава ли предпочитан ИТ секторът у нас - по темата разговаряме с Михаела Василева, представител на компания за подбор на персонал у нас:

"От една година насам се усеща по-малък интерес, в смисъл, кадри има на пазара, но компаниите, които търсят такива кадри по-лесно могат да ги достигат. Част от проектите спират в България и същевременно се дава възможност на работодателите сами да достигат до търсените от тях кадри. Преди имаше по-голямо търсене, но пък по-малко предлагане. Това се усеща от около година насам. Все още в този сектор остават най-високите заплати като индустрия, но не мисля, че през последната година има ръст" - обясни Михаела Василева.

ИT специалистите имат единствената по рода си възможност да работят в различни индустрии, тъй като дигитализацията засяга всички сектори на икономиката - от здравеопазването и производството до финансовия сектор и много други. Очертава се промяна в бизнес моделите на много ИT компании. Тенденциите са все повече от тях да се насочат към разработването на собствени продукти, докато аутсорсингът и разработката на софтуер (които в момента вземат превес) ще отговарят за по-малка част от бизнеса на компаниите. Това не само увеличава потенциала за разрастване на бизнеса и достигане на повече клиенти, но и позволява на компаниите да имат по-голям контрол върху иновациите и да имат по-устойчиви конкурентни предимства. Разговаряхме с Емил Кирилов от Видин, собственик на компания за изработка на технологични продукти.

"Първо рисковете са чисто физически. На човек може много да му се иска да работи в този сектор дълго време, но дали може от всеки да стане добър ИT специалист? Аз винаги съм твърдял, че човек трябва да бъде първо добър инженер, да разбира природата и физиката и след това чак ще придобие това усещане към технологиите и това да ги разбира. Това е важно, защото в момента живеем в един много динамичен свят и дори хората, които не са в сектора, виждат колко бързо се променят нещата и колко бързо се развиват технологиите, буквално всяка седмица излиза нещо ново, всеки месец излиза нещо ново. Всички виждаме как изкуственият интелект навлиза в ежедневието ни и макар без да осъзнаваме всички сме потребители на изкуствен интелект."

Една от привлекателните страни на ИT сектора е тази, че той предоставя голяма гъвкавост и заетите в тази сфера имат възможност за работа от вкъщи или от различни локации. Предимство ли е това?

"То си стана като даденост, хората очакват, че ще е винаги така, а и много компании осъзнаха, че могат да спестят от тези разходи. За мен лично е едно и също, всяко нещо си има предимства и недостатъци. От една страна, ако половината служители работят от вкъщи, очевидно се спестяват разходи за електричество, за офис помещения и други, но пък от друга страна може и да има проблеми с някои служители, които може и да скатават... Определено има някакво забавяне в сектора и то се получава, защото много хора в развиващи се държави започнаха да работят тази работа и има конкуренция. То е като в икономиката - винаги ще има възходи и спадове" - каза още Емил Кирилов.

Попитахме млади видинчани задължително ли биха избрали работа на компютър и голям ли е, според тях, интересът към ИT сектора у нас:

"Има интерес на младите хора към този сектор, защо е по-платено и е по-лека работата, предполагам. Аз, примерно, работя като сервитьор и много си харесвам работата... По принцип ИT секторът изисква много учене и понеже те са много по-платени и изкарваш голяма заплата, повечето млади хора се занимават с това. Имам приятел, който в момента учи в училище, специализирано за ИT технологии, ходи всеки ден на школа и иска да се занимава с това за в бъдеще. По принцип хората от нашето поколение не искат физическа работа, а да седят на едно място и така да работят."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00