Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болестта на мръсните ръце

Болестта на мръсните ръце- това е темата в рубриката "За жените и децата" по РАДИО ВИДИН. Темата е породена от това, че има бум на хепатит А в Северозападна България. Най-много са заболелите от Белоградчик и съседното село Чупрене, откъдето е започнала епидемията в началото на август. Заболелите са от всички възрастови групи, от 3 до 73 години. Албена Цветанова е майка на две деца, които са заболели от хепатит и са настанени в инфекциозното отделението, в Монтана за лечение.

"В нашето село има двама, трима болни, които вече са постъпили преди нас в болницата. Явно има други, които са заразени и още не се знае кои са"- смята Албена.

Хепатит А е инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Той е силно заразно заболяване, което засяга черния дроб.

"Инфекцията се предава изцяло с мръсни ръце, затова е много важна личната хигиена. Измиване на ръцете, дезинфекция вкъщи, дезинфекция на врътки, на мивки, на прибори за хранене"- съветва д-р Илияна Събчева - началник отделение Инфекциозни болести- Монтана.

"Ако заболелият е бил в обект с обществено предназначение, например в училище, или работи в такъв обект, се засилва хигиенният режим и се увеличава честотата на дезинфекцията", каза за РАДИО ВИДИН д-р Даниела Караилиева- директор на РЗИ-Монтана и посочи, че във всички учебни заведения и обществени сгради, където има регистрирани случаи на хепатит са взети спешни мерки от Здравните инспектори за ограничаване на заразата и предотвратяване на епидемия..

Много от родителите са спрели децата си от детска градина и училище, въпреки спешните мерки на здравната инспекция. Засега обаче опасност от епидемия няма, коментират още специалистите.
Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27