Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Моторни неволи в Берковица

Терор, това е най-често срещаното определение на берковчани за изпитанията, на които са подложени през лятото и есента. Става въпрос за шумни демонстрации с мотори по главните улици и граничещи с вакханалия нощни сбирки на младежи в центъра. Това е и темата днес в рубриката "Абсурдизми". Какво точно се случва по берковските улици?

"Жестоко е, от месеци нямаме сън. Нищо не помага. Не се издържа!”, споделят берковчани пред сътрудника ни Петя Генова. Те са единодушни, че това трябва да спре.

"Толкова ли е трудно да се спрат няколко, явно комплексирани младежи", се питат всички. В неформален разговор пред сътрудника ни полицаи разказват, че тъй като мотористите са с каски, не могат да ги легитимират. От друга страна пък, ако ги подгонят, младежите могат да паднат и да се пребият.

Звучи логично донякъде, и все пак доста смехотворно. Повечето граждани предлагат поне да се поставят легнали полицаи. Да, ама не! Според служителите от КАТ, властите не можело да се самосезират- трябвало гражданите да имат писмени оплаквания, тогава органите на реда да изпратят писмена препоръка до кметството и чак тогава градоначалникът да нареди поставянето на препятствията.

"Знаем за проблема, има и писма от граждани, но парите ги няма. В момента имаме възможност и работим по хоризонталната и вертикалната маркировка- поставяме пешеходни пътеки, знаци. Като комисия ще внесем предложение за отделяне на средства от Бюджет 2013 година за закупуване на легнали полицаи", каза заместник-кметът Радослав Найденов, който е и председател на Общинската комисия по безопасност на движението.

Само че това няма да успокои днешния ден на хората, нито да предотврати пътно-транспортно произшествие, не дай Боже, с жертви. И с какво да се успокояваме- с това, че не сме изключение от картинката в страната, или с това, че евентуално в следващия бюджет ще се гласуват средства за лежащи полицаи, или пък с това, че скоро европейските маниери трябва да дойдат и тук.

Оказва се, че не само младежи, ами и доста по-възрастни джигити надуват мотори по градските улици. Почти всяка вечер и дори нощем любителите на високите скорости могат да ни докарат инфаркт само с адския шум. Чудно е как дежурната полиция не ги чува и вижда?

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27