Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моторни неволи в Берковица

Терор, това е най-често срещаното определение на берковчани за изпитанията, на които са подложени през лятото и есента. Става въпрос за шумни демонстрации с мотори по главните улици и граничещи с вакханалия нощни сбирки на младежи в центъра. Това е и темата днес в рубриката "Абсурдизми". Какво точно се случва по берковските улици?

"Жестоко е, от месеци нямаме сън. Нищо не помага. Не се издържа!”, споделят берковчани пред сътрудника ни Петя Генова. Те са единодушни, че това трябва да спре.

"Толкова ли е трудно да се спрат няколко, явно комплексирани младежи", се питат всички. В неформален разговор пред сътрудника ни полицаи разказват, че тъй като мотористите са с каски, не могат да ги легитимират. От друга страна пък, ако ги подгонят, младежите могат да паднат и да се пребият.

Звучи логично донякъде, и все пак доста смехотворно. Повечето граждани предлагат поне да се поставят легнали полицаи. Да, ама не! Според служителите от КАТ, властите не можело да се самосезират- трябвало гражданите да имат писмени оплаквания, тогава органите на реда да изпратят писмена препоръка до кметството и чак тогава градоначалникът да нареди поставянето на препятствията.

"Знаем за проблема, има и писма от граждани, но парите ги няма. В момента имаме възможност и работим по хоризонталната и вертикалната маркировка- поставяме пешеходни пътеки, знаци. Като комисия ще внесем предложение за отделяне на средства от Бюджет 2013 година за закупуване на легнали полицаи", каза заместник-кметът Радослав Найденов, който е и председател на Общинската комисия по безопасност на движението.

Само че това няма да успокои днешния ден на хората, нито да предотврати пътно-транспортно произшествие, не дай Боже, с жертви. И с какво да се успокояваме- с това, че не сме изключение от картинката в страната, или с това, че евентуално в следващия бюджет ще се гласуват средства за лежащи полицаи, или пък с това, че скоро европейските маниери трябва да дойдат и тук.

Оказва се, че не само младежи, ами и доста по-възрастни джигити надуват мотори по градските улици. Почти всяка вечер и дори нощем любителите на високите скорости могат да ни докарат инфаркт само с адския шум. Чудно е как дежурната полиция не ги чува и вижда?

По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05