Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шоколад за внучето=лукс

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. Ден за борба с глада. Този ден напомня за необходимостта от здравословно хранене, за да се ограничи проблемът със затлъстяването и обездвижването. В същото време е покъртително как някои имат всичко, а други само половин купа царевица дневно или дори още по-малко!... В какъв ужасен и несправедлив свят живеем! Как едни подобряват световни рекорди и украсяват дрехите си с храна, а други умират от глад...

"Лукс е да купя шоколад за внучето"- казва в анкета на РАДИО ВИДИН пенсионер от нашия край.
 
Попитахме хората какъв процент от доходите отделят за храна и какво си позволяват да купят за ядене?

Потърсихме информация и от Цветелина Петрова, директор на областния секретариат на БЧК Видин за това как БЧК помага на хората и какви помощи се раздават в момента.

"Социални кухни организира и Видинската света митрополия"- обясни председателят на катедралния храм "Св. Димитър" Архимандрит Поликарп.

Какво приготвят за малоимотните възрастни хора във видинския патронаж ни разказа Даниела Георгиева- калкулант. Обществената трапезария е в сградата на СОУ "Св. Св. Кирил и методий" и работи всеки делничен ден от 12 до 13 часа. Към днешна дата там се хранят ежедневно малко повече от 100 човека.
Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27