Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безопасен път до училище искат родители от Монтана

120 родители от Монтана се включиха в подписката "Безопасен път до училище". От началото на учебната година родителите започнали подписка за пешеходен светофар или легнал полицай на кръстовището на улиците "Свети Климент Охридски" и "Александър Батенберг" в Монтана. Мястото е едно от най-натоварените в града, защото оттам преминават стотици деца, за да стигнат до училище и близката детска градина. Родителите са убедени, че пешеходните пътеки, поставени на двете улици, не са достатъчно ефективни за безопасното движение. Според тях булевардът е превърнат в скоростна отсечка.

"Трябва да се направи или светофар или "легнал полицай. За деца, които не внимават, е опасно това кръстовище, това е главна улица. Няма светофари, има пешеходна пътека, но въпреки това си е опасно. Не бих пуснала дъщеря си сама да ходи и се прибира от училище!"- коментират родителите в рубриката "За жените и децата" по РАДИО ВИДИН.

Проблемът ще бъде решен с изграждането на повдигната пешеходна пътека, а генерално решение на проблема ще бъде заложено в интегрирания план за развитие на града, който се изготвя в момента. Според новия план булевард "Свети Климент Охридски" ще бъде основно реконструиран и разширен.
Вижте още

Ресторантьори на протест- ще отворят ли врати заведенията?

През вчерашния ден здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките. В първата се посочва, че учениците ще се върнат в клас на три групи - първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас. Третата група- от 4 март,..

публикувано на 27.01.21 в 13:05

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34