Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограбената помпена станция край Дунавци - да се страхуват ли хората при евентуално наводнение?

В края на месец юли помпената станция, която се намира в землището на гр. Дунавци, бе разбита и ограбена. В помещението е проникнато чрез взломяване на входна врата. Извършена е кражба на помпен агрегат. Според кмета на Дунавци Димо Скорчев, крадците са работели в обекта в продължение на седмици. А служителите на охранителната фирма, която отговаря за обекта, така и не разбрали, че тя е разбита.

Помпената станция е една от основните за отводняване на района край Видин. Ограбеният агрегат е специално доставен заради високите води на река Дунав през пролетта на 2006 година, когато съществуваше реална заплаха от наводнение.


"Агрегатът бе монтиран като крайно необходим за отводняване на видинската тераса", казва за РАДИО ВИДИН хидроинженерът Александър Цветков.

"А продадено за скраб, ценното оборудване на обраната помпена станция ще е поне 50 пъти по-евтино... За откраднатите части на това важно отводнително съоръжение са взети не повече от 500 лева", предполага инж. Цветков.

От Областната Дирекция на РУП-Видин ни увериха, че непосредствено след установяването на кражбата на агрегата е задържано лицето, което е открадлано агрегата и срещу него е образувано досъдебно прозиводство.

"Тревожен е фактът, че се посяга на такива отбранителни съоражения. Още повече, че крадците са влизали в помещението и са заключвали с техен катинар, работили са в продължение на дни необезпокоявани", казва началникът на Отдел "Хидротехнически съоръжения" район Видин инж. Димитър Йоцов. Според него към възстановяване на щетите ще се пристъпи през есенно-зимния сезон, когато се очаква и отводняването- този период по принцип настъпва в края на годината.

Какво е значението на ограбената помпена станция според специалистите и има ли повод за тревога сред жителите на Дунавци? Ограбена е външната помпена станция- т.е. допълнителната мощност към помпената станция, и остава да функционира вътрешната, която се намира в самата сграда. Нямайки достатъчно мощност, самата помпена станция не може да върши работата си, защото няма достатъчно капацитет. При евентуално наводняване, водата няма да влезе директно от р.Дунав. Тя ще влезе подпочвено, като филтрация под дигата. В следствие на това полето се наводнява подпочвено и разрушава защитното съоражение или дига от към сухата част. Другите две изградени станции няма да могат да успеят сами да се справят с евентуално наводнение. През 2006-та година, когато нивото на р.Дунав се покачи значително, са изградени пет допълнителни мощности към съществуващите помпени станции, които едва удържаха покачващата се вода.

Александър Цветков е на мнение, че ако се усигурят необходимите средства, станцията може да бъде ремонтирана в рамките на месец-месец и половина. Но според кмета на Дунавци Димо Скорчев разходите за покриване на щетите, причинени от кражбата, са прекалено високи и скоро станцията няма да бъде възстановена.

В крайна сметка разрешението на проблема е в по-бързото намиране на пари. А докато това стане, на дунавчани не им остава нищо друго, освен да се молят нивото на Дунав да не се покачва...
Вижте още

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20