Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два месеца родители на починало новородено не знаят причината за смъртта на детето им

Преди близо два месеца бебе на една седмица почина в монтанаската болница. Момиченцето се ражда живо и здраво, но впоследствие е оставено за лекуване на инфекцията, установената на четвъртия ден. И до днес родителите нямат отговор защо е починало детето им… Това е рубриката "За жените и децата" по РАДИО ВИДИН.

Момиченцето се ражда на 30 август в монтанската болница. То тежи 3900 и е 54 сантиметра. В деня на изписването дежурната лекарка забелязва, че бебето е по-жълто и отпаднало от обикновено. Изследванията показват, че детето е с инфекция и остава в отделението за лечение. Четири дни след това от болницата съобщават на родителите, че детето е починало. Обяснили им, че бебето е заварено от акушерката посиняло. Бебето още веднага е транспортирано до болницата във Враца, където му е направена аутопсия. Родителите, които са били лекари в същата болница, чакаха месец и половина заключенията от съдебната експертиза. От нея става ясно, че малката Мария е починала от остра сърдечна и дихателна недостатъчност. За да се установи има ли виновни за смъртта на бебето, обаче, прокуратурата ще поиска разширена експертиза.

Родителите са написали и жалба до Изпълнителната агенция "Медицински одит" за проверка. Те питат: защо не е имало дежурен лекар през нощта, когато е починало детето им? Преди дни получават отговор от одита, че вече се работи по случая. В получения документ обаче, те забелязват множество фактологични грешки. Объркана е дори и датата на смъртта на детето с цели два месеца.

Ето какво разказаха родителите Лилия Недялкова и Димитър Стайков:

"След като е описана майчина фетална инфекция в епикризата на детето и внезапна смърт, защо още веднага не са били взети изследвания и не е било започнато лечение, а се започва лечение на четвъртия ден. Държа да подчертая, че на 11 юли или пък на 1 юни 2012 година все още моята съпруга е била бременна и не е имало как да подавам жалба до агенцията Медицински одит"- споделя Димитър Стайков.

В отговора са сгрешени също и длъжностите на лекарите, които са разпитани във връзка със случая, твърдят родителите.

"Министерството на здравеопазването, в частност министъра, трябва да се самосезира, да провери документите и на виновното лице да му бъде предявено административно наказание. Дори и да накажем виновните, няма да си върнем детето. Искаме нито една друга майка да не изпитва подобно нещо, което изпитваме ние в момента"- категорична е Лилия Недялкова.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" продължава, като изчакват копия от цялата медицинска документация и протокол от аутопсията. А от разширената експертиза, от прокуратурата очакват да се изяснят причините, довели до дихателната и сърдечна недостатъчност при бебето, както и има ли виновни за фаталния край на малката Мария. Не пропускайте рубриката и следващата седмица, където участници сте вие, слушателите на радио Видин, вашите истории с мен Биляна Борисова.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03