Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Два месеца родители на починало новородено не знаят причината за смъртта на детето им

Преди близо два месеца бебе на една седмица почина в монтанаската болница. Момиченцето се ражда живо и здраво, но впоследствие е оставено за лекуване на инфекцията, установената на четвъртия ден. И до днес родителите нямат отговор защо е починало детето им… Това е рубриката "За жените и децата" по РАДИО ВИДИН.

Момиченцето се ражда на 30 август в монтанската болница. То тежи 3900 и е 54 сантиметра. В деня на изписването дежурната лекарка забелязва, че бебето е по-жълто и отпаднало от обикновено. Изследванията показват, че детето е с инфекция и остава в отделението за лечение. Четири дни след това от болницата съобщават на родителите, че детето е починало. Обяснили им, че бебето е заварено от акушерката посиняло. Бебето още веднага е транспортирано до болницата във Враца, където му е направена аутопсия. Родителите, които са били лекари в същата болница, чакаха месец и половина заключенията от съдебната експертиза. От нея става ясно, че малката Мария е починала от остра сърдечна и дихателна недостатъчност. За да се установи има ли виновни за смъртта на бебето, обаче, прокуратурата ще поиска разширена експертиза.

Родителите са написали и жалба до Изпълнителната агенция "Медицински одит" за проверка. Те питат: защо не е имало дежурен лекар през нощта, когато е починало детето им? Преди дни получават отговор от одита, че вече се работи по случая. В получения документ обаче, те забелязват множество фактологични грешки. Объркана е дори и датата на смъртта на детето с цели два месеца.

Ето какво разказаха родителите Лилия Недялкова и Димитър Стайков:

"След като е описана майчина фетална инфекция в епикризата на детето и внезапна смърт, защо още веднага не са били взети изследвания и не е било започнато лечение, а се започва лечение на четвъртия ден. Държа да подчертая, че на 11 юли или пък на 1 юни 2012 година все още моята съпруга е била бременна и не е имало как да подавам жалба до агенцията Медицински одит"- споделя Димитър Стайков.

В отговора са сгрешени също и длъжностите на лекарите, които са разпитани във връзка със случая, твърдят родителите.

"Министерството на здравеопазването, в частност министъра, трябва да се самосезира, да провери документите и на виновното лице да му бъде предявено административно наказание. Дори и да накажем виновните, няма да си върнем детето. Искаме нито една друга майка да не изпитва подобно нещо, което изпитваме ние в момента"- категорична е Лилия Недялкова.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" продължава, като изчакват копия от цялата медицинска документация и протокол от аутопсията. А от разширената експертиза, от прокуратурата очакват да се изяснят причините, довели до дихателната и сърдечна недостатъчност при бебето, както и има ли виновни за фаталния край на малката Мария. Не пропускайте рубриката и следващата седмица, където участници сте вие, слушателите на радио Видин, вашите истории с мен Биляна Борисова.
Вижте още

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20