Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме светеца-покровител на рибарите и семейното огнище

Никулденска е темата в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Атмосферата на празника е много приятна. Може би заради наближаващите коледни празници, може би заради това, че почти във всяко семейство има Никола, Николай, Никол, Николета, Николина и т.н. Това е празник и на банкерите, и на моряците. Моряците си правят традиционна рибена чорба. В обикновените семейства се готви риба. Най-вече шаран. Смята се, че колкото повече люспи има шаранът, толкова повече пари ще има в семейството. Някои не обичат шарана, затова приготвят друга риба, по най-различни рецепти.

От сутринта радио и ТВ каналите започват да въртят поздрави за празнуващите и се получава много приятна атмосфера. Ако празникът се случи в делничен ден, какъвто е днешният, почти навсякъде се отбелязва още на място- в офиси и фирми, и хората едва дочакват вечерта, когато празнуват или със семейстсвата си, или отиват на гости на някой Николай. Според старата българска традиция на имен ден не се кани. Отива се в дома на празнуващия. Носи му се подарък. Сяда се на масата и се купонясва.

Свети Никола- покровител на моретата, на моряците и рибарите. Патрон на банкери и търговци. Един от най-големите семейни празници, чествани през зимата. Това са определенията към името на светеца.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Празникът е съпътстван от обичайната кръвна жертва към християнския светец- на празничната трапеза се поставя задължително шаран, пълнен или опечен. Рибата е смятана за слуга на Св. Николай. Задължително на масата трябва да има и никулденски хляб или кравай, както някои го наричат. Стопанинът на къщата вдига високо този хляб, за да се вдигнат високо житата през годината. Трапезата се прекажда от най-възрастната жена в семейството. На главата на шарана има кост, която наподобява християнския кръст. Костта се съхранява и се слага върху иконата на светеца. Светецът е и покровител на семейното огнище",
обясни етнографът от Регионалния исторически музей във Враца, Йорданка Манкова.

На Никулден сутринта рибарите отиват на морето или на реката, на последен за сезона риболов. Първата уловена на този ден риба не се носи в къщи, опича се веднага на брега и се раздава на присъстващите. С този празник започва сезонът на спомените. Рибарите и моряците си устройват обща трапеза и веселба.

На трапезата се слагат обредните храни- риба и хляб, задължително се приготвя варено жито, което се раздава и се хвърля от него в морето, за тези, които не са се върнали оттам. За загиналите моряци и рибари се приготвят и венци от бръшлян, които се хвърлят в морето. На този ден корабите и лодките, намиращи се в морето спират да се движат и отдават чест на патрона. В негова чест се пускат сирените на корабите. След Никулден не се ходи на риболов. Според народното поверие, започва истинската зима.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Видинчани следват традицията
и си купуват шаран, който пълнят с орехи, стафиди или лук, подправки по избор и вкус. За това, че рибената супа става по-вкусна като се сложи вода от Дунава, отговарят, че е само мит. Зависи само от уменията на готвача, дали ще стане вкусна гозбата.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45