Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кмет дава по 100 лева на новородено от заплатата си

По 100 лева за всяко бебе дава кметът на Градец, Илия Томов. Парите отделя от кметската си заплата.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Знам, че не са много, но се опитвам да дам стимул на младите семейства да имат деца", каза Илия Томов в рубриката "Добро утро, кмете" на "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Миналата година има родени 4 бебета. 20 са децата в детската градина на селото, а близо 30 се извозват с автобуси до училища във Видин.

Село Градец е най- голямото в община Видин. При последното преброяване на населението през 2011 година са били 1401 човека. Миналата година са починали 40. Така сега в селото живеят 1360 души. Името "Градец" селото получава през 1934 година и до днес жителите му се наричат "грачани". Тежък живот, безработица и кражби. Така местните отговарят, когато ги попитахме какъв е животът в селото.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Една вечер черна кола спря пред къщата и започнаха да вдигат вратничката ми. Кметът ходи нощно време да пази в селото. Изпочупиха му прозорците заради това", разказва жител на Градец. Половината от хората в селото са в трудоспособна възраст, но по-голямата част от тях са безработни. По програми за заетост 5 души са назначени като еколози на пълен работен ден, 20 сезонни работници работят по 4 часа дневно.

"Много съм доволен от еколозите. Почистиха градинките и стадиона, който го подготвиха за футболния отбор на селото", разказа кметът Илия Томов. Хората на третата възраст в селото разнообразяват ежедневието си, като се събират на приказка и партия шах в пенсионерския клуб. Отоплението през зимата излиза безплатно, защото е от кметството, където се намира помещението. Тази година обаче от селото не са добивали дърва от общинската гора.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Река Тополовец преминава през селото, близо до дворовете на къщите.
"Искам да се направи ревизия на гората, защото е извършена кражба в особено голям размер- от 2 до 4 хиляди кубика. Това се случи 2011 година. Няма да добивам дърва от гората, докато не се направи ревизия. А гората ни служи веднъж за отопление, втори път- за чистия въздух в селото, а също така и за лова", категоричен е кметът. Управникът иска да направи тази година ремонт на сградата на стадиона, за да може футболният отбор да позлва съблекалнята. Младежите от селото, които нямат къде да се събират през зимата биха могли да използват за развлечения и празненства втория етаж на сградата, обясни още Илия Томов.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00