Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за здравето на човека, като неуважаван труд в България

За намаляващия брой на специалистите по здравни грижи, които масово напускат както професията, така и страната ни е Нашата тема днес. Близо 1000 медицински сестри годишно се отказват от работата си, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Най- често специалистите отиват във Великобритания, Италия, Испания и Малта.

"Липсва политика за задържане на професионалистите по здравни грижи. Този проблем, който е от 20 години, не може с един замах да се реши. Но, ако не се предприеме нещо за задържането на кадрите в България, ще стане драматично положението. Трябва да бъдат дадени нормални заплати, да има възможност за нормално обучение и реализация", каза още Василева. Заплатите в България на медицинските сестри, според Колективния трудов договор, трябва да започват от 480 лева. Реално възнагражденията са от 320 до 480 лева, като първоначална заплата, допълни председателят на асоциацията. Повечето медицински сестри казват, че могат да станат продавачки в супермаркет или секретарки с по- висока заплата. Но тогава кой ще върши тяхната работа?

"В момента, в който прекрачиш прага на медицинското заведение, вече забравяш за собствените си проблеми и желания", твърди Камелия Димитрова, медицинска сестра от Видин. Работният й ден започва рано сутрин, в 7:30 часа, и когато е редовна смяна работи 12 часа- до 19:30 ч. Камелия винаги е искала да помага на хората и предполага, че това я е накарало да избере професията на медициснката сестра. А мечтата й е била да работи като психолог или детски лекар, която обаче не се сбъдва. Това, което я разочарова в работата й е отношението към труда на специалистите по здравни грижи, както от страна на обществото, така и от страна на лекарите, с които работят.

"Има много манипулации, които трябва да извърши медицинската сестра, заради което лекарят няма как да работи без нас. По отношение на заплащането също има много недоволни колежки. Специално за Видин е много ниско и някои от сестрите са принудени да работят на още едно място", разказва специалиста. Жената е обмисляла да напусне професията. Това, което спира по- възрастните й колежки да го направят е, че с напредването на възрастта смяната на работата става по- трудно. И въпреки всичко, засега Камелия няма да сменя професията, а обмисля да се хване на още една работа. На колегите си пожелава:

"Въпреки трудния живот, да са с гордо вдигната глава, да са добри към пациентите си, които понякога имат нужда само от една усмивка."

Според някои от запитаните видинчани, ниското заплащане на труда е причина за лошото отношение, което срещат понякога пациентите от страна на медицинските сестри. Други са доволни от работата им, като смятат, че специалистите по здравни грижи заслужават по- високо заплащане за нелекия си труд.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51