Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Антова, архитект: "Видин е уникален град"

Отминава ли кризата в архитектурния бранш, с какво се отличават градежите във Видин и какво още може да се направи, за да стане градът по- приветлив и красив? Това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

Започваме с професията на архитекта, човекът, който гради и измисля бъдещия облик на мястото, още една работа, в която се поема голяма отговорност от хората, които я вършат.

"За да има архитектът работа, трябва да има хора, които строят. Строителството обаче е крайно намаляло в последните години. Професията е престижна и много младежи от Видин са избрали да учат архитектура", разказа арх. Галя Антова, председател на видинската камара на архитектите. За Видин, архитектът казва, че се отличава с уникална и типична архитектурата. Следосвобожденските сгради са подобни, като сданията в друг крайдунавски град- Русе.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Видин е уникален със своите строежи, правени по време на Османската власт. Те са градени от френски инженери, което не се среща в други градове. Уникално е и разположението ни на Дунав както и римският град Бонония, от който е разкрита малка част. Видин не е презастроен, дори има много площи, които са свободни за строителство. Все още може да се строи на терените на бившето поделение в града, в жилищните комплекси "Панония" и "Бонония". Видин разполага и с хубаво озеленяване- градската градина, парковете "Рова", "Владикина бахча" са добре поддържани. Хората се научиха да пазят цветята и храстите в градинките",
доволна е Галя Антова. Природата и нейното екологично използване са последните тенденции в строителството. Все повече се предпочитат проектите, които позволяват да се използват слънцето, вятъра и водата в една сграда. Редица български архитекти са отличени със световни награди за високотехнологични къщи, които сами се водонсабдяват и електрифицират, задържат енергията и я превръщат в светлина. Всичко това изисква и повече средства, които биха могли да се осигурят по национални или европейски програми за многофамилните жилищни сгради, смята Антова. Все пак прогнозите за следващите години са по- малко нови архитектурни проекти и повече реконструкции.

© Снимка: Предоставено от Държавен архив, Видин

"Това е хубава посока, защото много лесно свикнахме да чупим старото и да строим ново. Видин понесе много поражения, тъй като бяха премахнати много стари сгради, които сега оценяваме, като архитектурни паметници. Безвъзвратно се изгуби старият площад, хубави еврейски жилищни сгради в Калето и по ул. "Цар Александър II", която е била входът на града. Добре е някои от старите сгради да бъдат реновирани. Сега е по- лесно за инвеститора да извади строителни книжа за стара сграда, отколкото да започне строителство на гол терен",
обясни архитектът. Интересен пример за екологично строителство в региона ни е къща в Белоградчик, съградена и собственост на архитект от София, който през лятото живее в града на скалите. От собствен терен, мъжът е добил глината, с която е направил тухлите за градежа. Къщата се строи и с дърво, а покривът е изцяло озеленен.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Мечтата пък на един млад архитект от Видин е да доведе до край своя петгодишен проект, както сама го определя- следването си в специалността "Строителство на сгради и съоръжения" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Любов Жан Иванова завършва тази година висшето си образование и казва, че всеки млад човек с тази професия мечтае за в бъдеще да проектира и построи небостъргач, тунел, прекосяващ океан или по- грандиозен мост:

"За по- големи проекти в страната ни не можем да мислим в тези условия, затова младите се ориентират по- скоро към чужбина, където е възможно това строителство. Хаосът и бюрокращината е най- голямата пречка, с която се сблъскваме в България. Млад човек, излязал току- що от университета го препращат от канцелария в канцелария, което много ни демотивира."

Най- голямата грешка при жилищното ни строителство, според младата архитектка е т. нар. "мутробарок", стил, приписван на грандиозните и лъскави строежи. Любов Иванова е все още оптимист за развитието на облика на Видин. В бъдеще го вижда, като малко китно градче, подобрило живота си от новопостроения Дунав мост 2, по- гостоприемен за младите хора, като им предлага повече работа.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Хубав е градът, но има още какво да се желае, казват видинчани в анкетата на РАДИО ВИДИН за архитектурата на родното ни място:

"Градът е хубав, но е позанемарен. ... Бароковите сгради се нуждаят от боядисване. Зелените площи са красиви, но не се поддържат ... Историческите ни паметници трябва да се грижим по- добре за тях. ... Благоустрояваме града преди всичко заради хората, които живеят в него, а не само за туристите. ... Напоследък се строят детски площадки, което прави добро впечатление. ..."
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00