Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пълна ревизия на панелните блокове искат специалисти

Строителството на панелни блокове и комплекси в България започва през 1962 година. В момента в страната има построени 707 000 панелни апартамента. Определя се, че животът им е 50 години.

"Панелните сгради навремето са правени с презумпцията да бъдат временно строителство. В тях са настанявани работниците, които са строяли новите комплекси. Установили сме, че заварките, които се правят на панелните жилища, рано или късно корозират и в един момент стават опасни за живущите в тях. Също така, бетонът, с който е направено жилището, оказва отрицателно въздействие върху здравето на хората. Панелките не трябва да се експлоатират повече от 50-60 години", обясни строителният инженер и предприемач от Видин, Жоро Василев. Още един минус на панелните блокове е, че навремето сградите не са били санирани. Това прави жилищата много горещи през лятото и студени през зимните месеци.

"След 15-20 години повечето от панелните сгради ще станат общественоопасни. Тогава или трябва да бъдат основно ремонтирани или да се напуснат от обитателите им",
категоричен е строителният инженер. Според него, трябва да бъде направена пълна ревизия и да се издадат становища за безопасността на сградите. Ако се обяви, че не са общественоопасни, то тогава трябва всички блокове да бъдат санирани, за да станат пригодни за живот, допълва специалистът.

При панелните сгради, слабите връзки са в заварките, потвърди и архитект Люба Еленкова, която бе гост в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН:

"Представете си скелет, който се мърда и е хванат със заварки на желязо в четирите точки на подовите, стенните и покривните панели. След време, когато се появят пукнатини, желязото може да корозира. А това води до отслабване на функцията на сградата."

Панелните блокове обаче са подсигурени при земетръс. Това се постига със стълбищната и асансьорната клетки, които са бетонови и понасят хоризонталните движения при трус и удар, обясни още архитектът.

"Така че, нещата не са толкова отчайващи и не бива да плашим хората, защото освен инженерен, това е и социален въпрос",
допълни арх. Еленкова. За да се направи оценка на състоянието на панелното жилище, трябва да се извърши паспортизация на сградите с конструктивна експертиза. Това е сложен процес, който е свързан и с изследвания на лаборатории. След това строителните инженери преценяват дали сградата може да понесе по-дълъг живот или трябва да се вземат спешни мерки.

"Такава експертиза на панелните блокове не е правена от държавата. Жилищата са частна собственост и за това облследване, което е доста скъпо, трябва да си го платят собствениците", каза още архитектът. Желателно е преди да се направи саниране на сградата, за да се предпазят връзките между панелите от корозия, да се извърши обследването на жилищата. Предварителната експертиза е необходима, защото изолацията се явява като допълнително натоварване за зданието.

"Нещата трябва да имат някаква последователност, за да сме сигурни, че крайният резултат е подписан от хора, които освен всичко останало, носят и наказателна отговорност", категорична е арх. Люба Еленкова.

Според Закона за устройство на територията се очаква на всеки един блок да бъде направен технически паспорт. До 2014 година е крайният срок за трета категория жилища, в които влизат осеметажните панелни блокове. До 31 декември 2016 година пък ще се издадат паспортите на пета категория жилища или това са пететажните панелки. Едва тогава ще се направи пълно обследване на тези обекти, което ще включва техническите характеристики на обекта, както и оценка на състоянието му. Все пак остава отворен въпросът, кой ще плати за тези експертизи и как хората ще бъдат задължени да ги направят.

Противоречиви са мненията на видинчани за безопасността на панелните жилища, показва анкетата на РАДИО ВИДИН:

"Едни казват, че са опасни, други- че не са. ... Ако е направена добра спойка на панелите, тогава качеството е добро. ... Живея в тухлен апартамент и чувам съседите, когато си говорят. ... Има хора, които са си доволни от панелите."
Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31