Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Висящото кафе"- има ли интерес към инициативата в Северозапада

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Не може да се каже, че благотворителната инициатива "Висящо кафе" е превзела Северозападна България, след като лавинообразно се разпространи в цялата страна само за една седмица. Идеята е хората предварително да платят топлите напитки на други, които по различни причини не могат да си го позволят. Вдъхновител на акцията е италианският поет и сценарист Тонино Гуера. Той разказва за свое посещение в Неапол заедно с режисьорите Федерико Фелини и Виторио де Сика. В едно местно кафене поетът за пръв път видял механизма на подаряването на кафе на непознат. Целта е с благотворителност на място да се подпомогнат най-нуждаещите се хора. По този начин се избягват тромавите и по-бавно действащи благотворителни кампании на различни неформални групи и неправителствени организации. Правим добро сега, веднага и то стига много бързо до този, който има нужда от него. Добро са решили да направят и от едно врачанско кафене. Барманката Биляна Рангелова научава за инициативата от телевизията и предлага заведението, в което работи също да се включи.

"Обявихме в Интернет, че и ние ще предлагаме висящо кафе. Това се случи на Благовещение. Идваха хора, плащаха по две напитки- едната висяща. Много са и хората, които идват и си взимат от кафето. Но това става и по моя преценка- не може някой да се възползва от благотворителната напитка и да е видимо в добро положение. Не съм броила колко са висящите кафета, но само от днес имам 4-5 талона в купата", разказва Биляна Рангелова.

Благотворителната инициатива вече е факт и в Берковица. Сътрудникът ни Петя Генова разговаря с Теди- собственичка на едно от берковските заведения:

"В днешно време все по-малко хора се опитват да правят добро. Въпреки негативните коментари във форумите за инициативата, аз реших да се включа, защото има хора, които се нуждаят от тази помощ. Наистина цената на едно кафе не е голяма, но подкрепата, която им оказваме по този начин е безценна. Не съм сигурна обаче, че инициативата ще има голям успех в Берковица. Хората, които са в нужда, в този малък град, ще се притесняват да си поискат от кафето, а тези, които биха могли да помогнат, за съжаление, са много мнителни. Но вече няколко души се отзоваха и искам да им благодаря."

И в с. Бърдарски геран се появиха последователи с висяща закуска. За инициативата там разказа Йовка Шекова от местното радио. Хранителният магазин на Потребителна кооперация положи началото в селото с дарена баничка за Станимир Кирилов. След това към идеята за подобна благотворителна дейност се присъедини и хранителният магазин на Асен Алексиев.

"Стефан Славов идва сутринта и ми предлага тази покупка. Дава ми 70 стотинки за една баничка и след около половин час идва Станимир. Затоплих му баничката и му я дадох. Човекът си я изяде с апетит", разказа Мариана Матеева от Потребителната кооперация.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Малко странна, но пък интересна и благородна е инициативата висящо кафе. Нищо, че не е добила такава голяма популярност в Северозападна България. Все още има добри българи. Важното в случая е, че въпреки скромните си доходи, българинът продължава да помага и да доказва, че има голямо сърце. Правят го и в магазина за кафе, в района на видинския пазар. Пламен Коцев разговаря с Пролетка Нинкова, собственик на магазинчето:

"Всеки ден има хора, които плащат висящо кафе, всеки ден има и такива, които се възползват от благотворителната напитка. Стига да има желание от страна на клиентите, могат да платят, каквото пожелаят- кутия чай, пакетче суха супа. Трудно се случват нещата, защото хора, които биха си взели такова кафе, се притесняват да кажат, че не могат да си го платят. И от наша страна има притеснение, да не обидим някой човек, като му предложим от напитката. Затова разчитаме на хората да прочетат табелата и всеки сам да реши."

По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20