Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко улични дупки ще закърпят общините

Със сигурност повечето от нас се интересуват, кога ще започне ремонтът на улиците, по които се движим ежедневно. За Видин попитахме Добромир Дилов, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата в Общината:

"За 2013 година усилията са ни насочени главно към подобряване на инфраструктурата. От средствата ни за ремонтни дейности за тази година, които са 3 милиона и 800 хиляди лева, 2 милиона и 100 хиляди ще отидат за оправяне на улиците, междублокови пространства и закърпване на дупки. От тях, 1 милион и 600 хиляди лева са за цялостен ремонт на улиците, около 200 хиляди са за поправки или т. нар. кръпки, 216 хиляди лева са за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа. Една част от средствата са осигурени. Фирмата е започнала изкърпване на дупките."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Колко улични дупки ще закърпи община Кула- какви средства са заделени и в какви срокове ще се правят ремонтите и рехабилитацията на уличната мрежа? Това попита сътрудникът ни Христела Александрова кмета Владимир Владимиров.

"За тази година имаме предвидени повече пари за ремонти по улиците и ще можем да подобрим повече метри от уличната или пътната мрежа в общината. За тази година е предвидено с целеви пари да бъде асфалтирана отсечката към с. Коста Перчево и отсечката, която свързва разклона от Връшка чука със селото. Друга пътна отсечка, която ще се ремонтира по оперативна програма, това е разклонът от пътя Кула- Видин до Чичил и пътя между Старопатица и Раковица. Има и пари, които са заделени за изкърпване на уличните дупки в Кула и населените места в общината", каза кметът на Община Кула Владимир Владимиров.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Белоградчик кв. "Милеви" ще стане най-модерният не само в града, но и в цяла Северозападна България. Това предаде сътрудникът ни Иванка Петрова, която се срещна и разговаря с кмета Борис Николов.

"Имаме около 140- 150 хиляди лева и тече процедура за избор на изпълнител за изкърпване на четвъртокласната пътна мрежа, която е общинска и улиците в населените места, основно в града. Заделили сме около 40 хиляди лева за изкърпване на улиците, като това е най-малката част от заделените пари, защото до края на май и началото на юни ще бъде готов цял квартал с нови улици и тротоари. Така отделен от града, този кв. "Милевите" с прави и хубави улици, с нови къщи, след завършването на този ремонт ще имаме един прекрасен квартал. Не се сещам за друг такъв квартал в Северозападна България. Другият проект, за който сега текат процедури по избор на изпълнители е за трите довеждащи улици до крепостта, на които по същия начин ще бъде направен капитален ремонт с нови пътни платна и тротоари", каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов.

В бюджета на Община Враца за преасфалтиране на улици през 2013 година са заложени 501 995 лева без ДДС. Други 219 416 лева без ДДС са планирани да отидат за пълнене на дупки в четвъртокласната пътна мрежа.

© Снимка: Жоро Александров

Истината, която прозира зад тези цифри, е друга, коментира сътрудникът ни във Враца Жоро Александров. Лечението на проблема с огромните дупки по пътищата в града под Околчица може да бъде решен едва след 2 години, когато се очаква да приключат дейностите по интегрирания воден цикъл. Дотогава кърпенето на дупки ще става на парче и качеството на оправените трасета ще е съмнително. От тук и медицинският израз, който ми идва за сравнение в тази ситуация- решението на проблема с дупките във Враца е като лечението от рак- дават се пари само за палиативни грижи, но не и за кардиналното решение на проблема. Любопитна подробност, с която малцина са запознати, е, че въпреки заделените над 130 милиона лева за подмяна на водопровода във Враца, в тази сума няма заделен и лев за поправяне на щетите след голямото разкопаване. Т.е. след голямото копане и зариване, не е предвидено да се асфалтира. Преди време един общински съветник от Враца се опита да измисли ново име на града под Околчица най-вече заради многобройните кратери по градските улици. Та, същият този сенатор предложи две нови имена- "Самоями" и "Дупка сити". И двете са подходящи, а който не вярва, може да се убеди в това, щом мине табелката с надпис "Враца". Пътуването с кола през града може да се предложи и като успешна практика за разбиване на бъбречни камъни, а може би и за по-бързо износване на зъбни пломби. Всичко дотук звучи смешно, макар да е тъжно, защото общинските управи от последните 15-ина години не са направили нищо, за да спестят многото нерви на шофьорите във Враца. А казват, че 30% от парите, които са нужни за цялостно преасфалтиране на една улица, отиват за нейното изкърпване. Така, ако Враца имаше мъдри управници през последните години, щеше да изгради поне 10 чисто нови отсечки, вместо да ги дава за кърпежи. Вместо това- дупките по градските улици стават все по-големи и все по-дълбоки. Градът спокойно може да се прекръсти, а за химн да си вземе онова чалга парче, в което се пееше за "дупка до дупка".
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03