Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охраната в Слана Бара помага на полицията с информация

Село Слана Бара се намира на около 6 км. от Видин. Историята му е многовековна- на повече от четиристотин години. Селото носи сегашното си име от 1934 г., когато е преименувано от Татарджик. Старото му име напомня за участието на наемници татари във войските на българските владетели. В миналото Татарджик се е обитавало от повече от 600 души, а сега в населеното място живеят около 350 жители.

Посегателствата върху личната собственост и селскостопанската продукция е накарало кмета да назначи двама души охрана. За работата му на кметския стол, за успехите и неволите- в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" разказът на кмета на Слана Бара Севделин Младенов:

"Положението е тежко и това всички го знаем, които зависим от община Видин. Работим в условията такива, каквито са. Направихме ремонт на кметството, чакаме да започнем баластриране на една от улиците ни. По програмата за временна заетост имаме четирима души еколози, невъоръжена охрана имаме двама. Заради многобройните набези от малцинствени групи, както и от някои местни трябваше нещо да направя и назначих двамата пазачи. Те обикалят и събират информация- така се борим с престъпниците- просто помагаме на полицията. С тяхна помощ имаме разкрити три кражби"- разказа Севделин Младенов. И допълва, че е нужна промяна в закона- който е откраднал да си понесе наказанието, а не да приемат домовите кражби за маловажни, защото стойността на откраднатото е малка.

В Слана Бара има много необитаеми къщи, голяма част от тях се продават, но са единици купувачите- кой иска да дойде на село, като няма къде да работи?! Миналата година е затворена и детската градина, поради недостиг на деца. История са и варовите и бетонови възли, които са осигурявали заетост на хората от селото.

Кметът обаче е амбициозен и се стреми с всички усилия да направи нещо добро, което да остане за хората.

"Имам идея следващата година да се изградят три площадки, да реставрирам един стар бунар и да направя беседка, за отдих на хората. От нищо да направим нещо. Най-важното обаче е да сме задружни"- казва философски Севделин Младенов.

А най-честата причина, за която идват в кметството се оказват междусъседските дразги.

"Ежедневните проблеми на хората са най-важни. Създават си проблеми, после ги решаваме. Няма нищо по-добро от това да си добре с комшията. Дори аз имам проблем с моята съседка. Направих й забележка, че пасе двете си овце на площада, да ги изкара на пасището, оттогава тя не ми говори."

Попитахме как се справят и хората от Слана Бара, които се оплакаха от лошата инфраструктура- дупките по пътищата. Доволни ли са от работата на кмета си?

"Общо взето сме доволни, селото е чисто. Боклука кметът понякога го извозва със собствен превоз, разполага с машини, няма друг начин. И сметището е почистено. А иначе- работа се върши, когато имаш не само желание, но и пари. Вижте улиците на селото- дупки са се отворили, ама как да се направят като не ни отпускат средства. Има и едни тук, двама-трима души, като ги пуснат от затвора, все зулуми правят. Но ние си ги знаем"- оплакаха се и местните хора. Но са категорични, че село Слана Бара е най-хубавото за тях.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03