Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие със сал по Дунав

Град Оряхово, център на общината, се намира на брега на река Дунав. Общината е част от район с важно геостратегическо положение, което определя голямата му роля в развитието на област Враца и страната, за трансгранично европейско сътрудничество. Тази значимост се подсилва от наличието на граничен контролно-пропускателен пункт и ферибот.

В разгара на летния сезон обаче нашето внимание е насочено към техните паркове и зони за отдих и към едно приключение- пътуване със сал по Дунав. Кметът на Оряхово отсъства и затова събеседник в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН бе секретарят на общината Христина Цонева. Тя се похвали с приключената работа по изграждането на три парка, което е струвало 270 000 лв.
 

© Снимка: Сайт на Община Оряхово

"Това са паркове в три населени места- Горни Вадин, Салановци и Остров. Визията на парковите пространства е изцяло променена, монтирани са съоръжения за игра. Най-интересен се получи паркът в село Селановци, където е изграден интересен шадраван с фигура на малкия принц."

Община Оряхово е приятелски настроена към децата- за това говори и изграждането на две нови площадки- похвали се секретарят.

"В момента довършваме две нови детски площадки на стойност 20 000 лв. Едната е в парк "Ловен дом" в Оряхово, а другата е в квартал "Хр. Ботев". Монтирано е оборудването, поставена е модерна настилка, а тази в парка има и сенник. Надяваме се до края на месец юли да приключим и да ги открием. Ние сме една община- приятел на децата."

Общината е съорганизатор и на едно приключение за малки и големи- пътуване с дунавски сал.
"Ако сте любител на нестандартните туристически дестинации...Ако винаги сте мечтали за пътешествие от книгите на Марк Твен...Ако си спомняте за плаването на Хъкълбери Фин...Значи имате възможност точно сега да го направите с Дунавския сал"- това гласи призивът на организаторите. Христина Цонева допълни:

© Снимка: Иван Панкев

    Така се очаква да изглежда салът в завършен вид.
"В началото на март при мен дойдоха един господин- Юрген Крауф и неговата преводачка, и ме запознаха с идеята му. Става въпрос за една негова детска мечта. Заедно с няколко ентусиасти решили да си построят сал, но не като от книгата на Марк Твен и пътуването на Хъкълбери Фин, а нещо огромно. Те ще акостират в акваторията на пристанище Оряхово на 11 юли, заедно с туристи, които ще се качат от Козлодуй. Ние от наша страна ще направим фолклорен празник, поканили сме и участници от румънската община Бекет. На сала ще свири духовият оркестър, ще се играят и хора на Дико Илиев, ще има изложба с традиционни за страните, през които плава салът, изделия. Неизменна част от празника ще е и нашето "Шато Бургозоне"- оряховското вино с мирис на история. Самодейците ще сварят и типичната за влашкия край саламура. Очакваме да се получи уникален празник"-
каза секретарят на общината и покани вскички на техния празник.

На 5 юли Дунавският сал ще отплава на своето едномесечно пътешествие по реката, е обявено на Интернет страницата на инициативата. Началната точка ще бъде в румънския град Четате, а крайната– в румънския град Кълъраш. По пътя си Салът ще акостира в 23 различни български и румънски града (Видин- на 6 юли, Калафат, Лом, Свищов, Русе, Гюргево, Силистра, Кълъраш и др.) Съвместно с градовете домакини ще бъдат организирани разнообразни празненства, на които ще бъдат специално поканени всички, живеещи в радиус от 40 км. от съответните населени места, допълват организаторите.

Салът ще има следните размери: около 28 м дължина и 6 м ширина. Ще разполага с платформа, на която ще могат да се качат наведнъж до 60 души. Отделните участъци от маршрута са с дължина между 20 и 40 км. В населените места, които ще посети, салът ще е на разположение за градски и речни празници. На борда ще бъде изградено Live Stream –предаване, а за вечерните програми ще могат да се ползват Lasershow, LED-Lights и огнени игри.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00