Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци строят дунавския сал

В "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН вече ви разказахме за едно бъдещо приключение със сал по река Дунав. Става дума за детската мечта на един германец, чиято е идеята да построи сал, като от книгата на Марк Твен за приключенията на Хъкълбери Фин, с който да плава от Видин до Силистра.

© Снимка: Пламен Генчев

Дървен сал, скован от дървета, расли в Балкана край Копривщица, ще вози туристи по Дунав това лято. Както научихме преди дни, салът се строи в района на Дунав мост 2, на българския бряг. Наш екип отиде на място да провери как върви строежът, който както се оказа, се ръководи от доброволци. Салът ще има размери: около 28 м. дължина и 6 м. ширина. Ще разполага с платформа, на която ще могат да се качат наведнъж до 60 души. Плаването се очаква да започне на 5 юли, като ще акостира първо на видинския пристан на следващия ден.
Розмари Чорбаджийска е ученичка, Борислав Станков е студент, и двамата са от Кюстендил. За сега само те се трудят по изграждането на първия в страната сал, както те казват, но в близките дни се очаква още техни съмишленици да се присъединят. Местни рибари им помагат. С ентусиастите- строители на сал се срещна Петър Антонов.

© Снимка: Пламен Генчев

"Салът тръгва от началната си точка на 5 юли и ще завърши пътуването си на 5 август при Тутракан. Ние сме доброволци, в интернет разбрахме, че ще се строи сал и решихме да дойдем и да се присъединим. За нас това е едно предизвикателство. За 2-3 дни напреднахме много, докараха дървения матариал от Копривщица, това са съборени от бурята дървета. Тук ни помагат местни доброволци рибари. До сега сме се занимавали с много доброволчески инициативи, но тази ни се стори много интересна. Организаторите са били на обучение за това как се изгражда сал и с тяхна помощ започнахме. Очакваме в сряда да дойде проверка по сигурността, и след това остават довършителни работи. Върху основата на сала ще поставим дюшеме и парапети отстрани. На всеки пътник ще бъдат раздавани спасителни жилетки"-
разказаха младите доброволци.

На 5 юли дунавският сал ще отплава на своето едномесечно пътешествие по реката, е обявено на интернет страницата на инициативата. Началната точка ще бъде в румънския град Четате, а крайната- в румънския град Кълъраш. По пътя си Салът ще акостира в 23 различни български и румънски града. Каква е организацията във Видин, където първо ще акостира салът в съботния ден, на 6 юли, в района на крепостта "Баба Вида"- обобщава Стилиян Деянов, експерт по туризма в Община Видин.

© Снимка: Пламен Генчев

"Очакваме салът да акостира на плажа на Баба Вида около 9:30 часа. Ние от Общината организираме част от сладкарските цехове в региона в инициатива, която сме нарекли "Сладка събота". Целта е да презентират изкуството на сладкарството под формата на сувенирни сладкарски изделия. Очакваме представители на Регионалната занаятчийска камара и винопроизводители също да презентират своята продукция. Вечерта на караванката на плажа ще има DJ-парти с хитове от 90-те"-
обясни експертът.

Първоначалната идея на организаторите е била салът да бъде построен в Сърбия, и оттам да започне плаването си по течението на река Дунав. Кратките срокове принудили инициаторите да се придържат в рамките на България и съседна Румъния. За всичко, свързано с пътуването, сигурността и организацията, Петър Антонов разговаря с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на инициатора на цялата идея- германеца Юрген Айзеле.

"Преди около месец и половина бях на курс в Австрия, където се строят подобни салове от 25 години. Там ни научиха на основните методи в салостроенето. Салът ни се изгражда от дървени трупи от смърч и бял бор заради голямото си съдържание на смола и лекотата си. Пристягат се с колани, които отговарят на европейските норми- ползват се в превоза на товари. Строи се предимно на ръка, като машини са били използвани само за преноса на трупите. Иначе, билети за пътуването ще могат да се закупуват в самия ден на плаването. Ще вземем всички мерки за сигурността, освен предпазната ограда, до нас ще пътува и катер. Салът ще се управлява от обучен екипаж, ще се плава само в светлата част на деня между 5 и 7 часа, в зависимост от разстоянието. Ще бъде осигурен автобус, който да връща обратно до начална точка пътниците ни."

По темата в "Посоките на делника" наш слушател зададе въпроси около сигурността и легитимността на сала. Като цяло обаче призна, че идеята буди възхищение. Повече подробности за организацията и изграждането на сала може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Ани Цекова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45