Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова находка при археологическите разкопки край Вратцата

Продължават археологическите разкопки в местността "Градище" край прохода Вратцата. Бронзов пръстен, бронзова закопчалка за книга и оловна пломба бяха открити при проучванията на района. Разкопките, извършвани от екипа на доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, продължават на това място седми сезон. Тази година започнаха на 4 юни. Археолозите разкопават част от крепостната стена на средновековния град Вратица, изградена върху северната част на ранновизантийска църква. Проучването на църквата започна преди три години. Храмът е построен в края на V в., върху по-ранен некропол и е функционирал до първата половина на VІ в., когато е разрушен от земетресение.

"Най-новата находка е древноримска монета от V век, която свидетелства за края на западната римска империя по време на управлението на император Зенон"- това заяви в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН доц. д-р Нарцис Торбов, ръководител на екипа. Управлението на Зенон е свързано с трайното заселване на готите в провинция Мизия, на чиито земи живеем днес. За да не предизвикват размирици сред местното население, императорът е принуден да им плаща, за което пък са били необходими значителни финансови ресурси, обясни Нарцис Торбов:

"Затова се стига до отсичането на монети, които хем са златни, хем не са, или те са държавни фалшификати."

Най-важното, за да може да се реставрира и консервира църквата и целият комплекс, е да се изготви архитектурен проект, който да послужи като база за остойностяване, допълни археологът.

Още по темата можете да чуете в аудио файла към материала.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00