Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За реколтата от грозде и време ли е да слагаме виното...

Добивите от декар лозе в България в най-добрите години са по 400-500 кг. А едно лозе трябва да дава поне по 800 кг/дка, за да е ефективно, показва световната практика. Освен количеството на реколтата, за виното е важно качеството на гроздето и технологията, по която ще бъде направена напитката на боговете. Всеки регион си има технология как да прави вино. Това каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН председателят на Винената партията в България инж. Иван Лулейски.

"Ние тази година ще издадем един справочник, който е от две части: "Как се прави вино в домашни условия" и "Как се пие, без да се напиваме". Това, което съветваме в този справочник, го имаме предвид за Югозападна България. По-голямата част от членовете ни са оттам... Когато създадем звена и във вашия регион, тогава може би ще обогатим нашата технология, т. е. ще покажем и във вашия регион как хората правят хубаво и качествено домашно вино."
Тазгодишната реколта от грозде Иван Лулейски определя като добра. А сортовете, които препоръчва председателят на Винената партия са: от белите- Мискет, Мускат, от червените- Мерло.

Гъмзата обаче е обичайният сорт за Северозападния регион. В сезона на гроздобера по видинските пазари все пак предлаганият асортимент от различни сортове грозде е доста голям. Петър Антонов се срещна с търговците и производители, и поговори с тях за това каква е реколтата, как вървят цените и време ли е вече да слагаме виното. Някои от тях разказаха, че цената е ниска в сравнение с това, което влагат като разходи при отглеждането на гроздето.
"От близо 30 години съм на пазара с грозде и си е все същото- за нас е евтино, за купувача е скъпо. Реколта има тази година, но не можа да стане както трябва заради сушата. Трябваше да вали малко по-рано. Започна да се купува гроздето- за вино, за компоти, за ядене. Вече съм сложил червеното вино, заради осите, кьосовете..."

Търговецът разказа, че за да не се получи кисело виното, то трябва да се направи от узряло грозде с добра захарност, "както се пише по книгите и това е"...
Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин-Ботевград: Новият път, чийто край непрекъснато се отлага

Строителството на най-големия инфраструктурен обект в Северозападна България започна след протестите в началото на 2018 година, когато стотици жители на региона няколко поредни седмици блокираха важни пътни отсечки с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Тогава правителството обеща, че този проект ще е приоритетен за държавата, ще се..

публикувано на 07.01.25 в 13:24

Пазарът на труда все повече ще изпитва недостиг на работна сила

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Най- търсените специалности на пазара на труда можем да видим най-ясно от проучването, проведено сред работодатели от Агенцията по заетостта..

публикувано на 06.01.25 в 14:48

Шивач, водач на МПС и спедитор-логистик са най-търсените професии в област Видин

Регистрираните безработни лица средномесечно в област Видин за периода януари – ноември 2024 година са 4 053. Равнището на безработица в областта е 14.8%, а   от януари до ноември 2024 година  на работа са  п остъпили общо 2 888 души.   Област Видин е с дял 2.6% от общо регистрираните средномесечно безработни лица в страната (155 181) за..

публикувано на 06.01.25 в 14:26

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45

Изпращаме трудна година и мечтаем за по-добри дни

Отброяваме последните часове на годината - време за анализи и равносметка, но и за планове, стремежи и амбиции за следващите 12 месеца. Казват, че ако си пожелаеш нещо в новогодишната нощ, то ще се случи. За какво бъдеще на България мечтаят политиците? Проверихме в "Посоките на делника".  "Тревожно е забавянето на строителството на новия..

публикувано на 31.12.24 в 11:27

В Мездра тържествено ще посрещнат 2025 година

От Общината за пореден път организират посрещане на Новата година в град Мездра на площад „България” с музика, танци и много весело настроение.                                                        В 23.30 часа танцорите от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" - носител на истинския дух на българските традиции, ще започнат своя новогодишен концерт...

публикувано на 31.12.24 в 08:29

Събитията и темите на фокус през 2024 година

Бедността, последиците от горските пожари, климатичните промени, колко сериозен е проблемът с безводието, проблемите пред Общините, Европейският съюз гарантира ли благополучие на всички - това са само част от темите , по които говорихме през отиващата си 2024 година . Какви са най- често фалшифицираните стоки , които могат да се намерят на..

публикувано на 30.12.24 в 11:03