Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Крайдунавския парк- любимо място на видинчани

Независимо от сезона, Крайдунавският парк остава любимо място за разходка на видинчани и техните гости. Красиво оформените зелени и цветни площи, и невероятната гледка на величествения Дунав говорят за тишина и спокойствие и разказват историята на Видин. Видинският парк се слави като един от най-красивите по поречието на реката и е един от най-старите. 

Изграждането на Крайдунавската градина става в четири основни етапа: 1878-1899; 1911-1928; 1928-1939 и през 1960 година.

Повече за историята на парка, паметник на парковото изкуство, и грижите за него, днес разказа в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН ландшафтният архитект Даниела Димитрова, управител на фирмата, ангажирана с озеленяването на града.

"През 20-те години на миналия век се започва създаването на парковете във Видин, като от първите създадени е Крайдунавският парк. Навремето Градината е започвала от района на Художествената галерия и е свършвала при Телеграфа. Имало е две алеи с липи, а между тях е партерната част или зелената площ. Идеята е взета от австрийските паркове Шьонбрум и Белведере

Има снимки от създаването на парка, правени от самолет, на които се вижда, че цветните фигури са били оформени с бели камъчета, а в средата е имало палми. Между чeмширите е имало мушкато, на мястото на сегашните рози. Те са били прибирани всяка есен в района на Владикина бахча, където е имало оранжерия на владиката. През 60-те години паркът се разширява до крепостта Баба Вида. През 90-те години Градината отново се разширява в посока към Колодрума и добива сегашните си размери от 88 декара площ"- разказа Даниела Димитрова. 

 

В момента нейният екип подменя част от цветните фигури до Художествената галерия, като всичко трябва да е готово до празника на града- Димитровден. Садят се теменужки, парички, силене и лалета, за да могат и напролет техните красиви цветове да радват видинчани. 

 

© Снимка: РАДИО ВИДИН архив

Последното разширяване на градската градина през 90-те години на миналия век е по времето на тогавашния кмет- Младен Каменов. Той бе избран за кмет на Видин през есента на 1991 година и кметува до местните избори през 1995 година.

Какво се промени в годините на демокрацията, освен разширяването на парка, и има ли негова сбъдната мечта- за това преди време Лора Русинова разговаря с първия демoкратично избран кмет на града.

"В онези години направих това, което трябваше. За резултатите не мога да говоря с голям възторг, но съм доволен, че участвах в този процес. Сега се радвам, че има гражданско общество. Сбъдна се мечтата ми, че във Видин има възраждащо се селско стопанство, а това е един от приоритетите за този край"- уточни Младен Каменов.

Повече подробности може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00