Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Войница се тревожат от изсичането на гората

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Войница е малко, китно видинско село с намаляващо население и живеещо със своите проблеми. Намира се на около 16 км. от Видин, но въпреки близостта си до областния град опустява. Местните жители са около 90 души. Нямат лекар, поща или читалище. Само малък магазин, който ги снабдява със стоки от първа необходимост.

Както навсякъде по малките селца, и тук няма работа, а единственият сигурен доход е пенсията. За това разказаха пред екипа на РАДИО ВИДИН, малцината хора, които срещнахме навън.

"Няма работа, помагам на една жена, гледам кози, изкарвам на паша животните. Трябва някак да се оцелява. Тук сме повечето безработни хора, гладни... Не може ли в този парламент да спрат да казват кой крал повече, всичките са в един кюп. Да спрат с приказките от 1001 нощ и само да се возят в самолети, нека ни вземат и нас, и ние да се повозим. Крайно време е някой да работи за народа си"- казаха с мъка жители на селото, които заварихме да помагат в градинската работа на съседите си.

Освен от безпаричието, хората се оплакват и от изсичането на гората- къде легално, къде нелегално... Проблем за тях са тежките ТИР-ове с дървесина, които разрушават селските улици, а от вибрациите мазилките на къщите им се пукат.

"Най-големият ни проблем е, че изсичат горите. Горският стои, и вече като са насечени, тогава маркират на камиона. Според мен така не е редно. Онзи ден подадох сигнал на тел. 112, те дойдоха на другия ден. Къщите ни се пукат от вибрациите на тежките ТИР-ове, които минават. Нека да измерят вибрациите на камиона като мине с 50-тонен товар, да видим тогава... И минават по всички улици, вижте как пропадна асфалта..."- възмутено сподели млад мъж, жител на селото.

Хората се питат няма ли кой да направи проверка на тези, които изнасят дървесина с камиони, а не да искат документ за дървата в селските дворове. За проблема потвърди и кметският наместник Румяна Докова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"На тези фирми- дърводобивните, им давам достъп до гората по черни пътища. Но на тях им е по-бързо да минат с камионите по асфалтовия път. Натоварени с по 50 тона дърва изкопаха асфалта на улицата, която минава покрай възрастни хора. Сега не може да мине дори линейка, нито пожарна. Този път води и до единствената изворна чешма на селото. Ако спрат водата, как старите ще си налеят вода за пиене?! Много хора се оплакват, че къщите им се тресат, като минават камионите, дори аз съм потърпевша"- разказа Румяна Докова. По думите й, сигнали са подавани и до Горското стопанство, и до кмета на общината, до КАТ и Областното пътно управление. За сега отговор няма.

Към кметството по програма за аварийни групи работят двама души, които имат грижа да помагат за почистване на снега, и оказват помощ на възрастните хора. Имат си и един човек, който е охрана на селото. Кметската наместничка е категорична, че без помощта на тези хора не би се справила с проблемите в селото. А нейната философия е, че:

"Първо трябва да си почистим дома, след това- улицата, селото или града, и всичко ще се оправи. Всичко е в наши ръце!"

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00