Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо сменяме личния лекар

Снимка: РАДИО ВИДИН

До края на месеца можем да сменим личния лекар. Преизборът се прави два пъти в годината- през юни и сега- през декември. 1 607 здравноосигурени хора от област Видин са сменили личния си лекар тази година. 191 са се регистрирали към други здравни каси в страната, което означава, че те са напуснали временно или трайно областта. През декември миналата година 2 001 човека са преизбрали личен лекар, а 248 видинчани са се насочили към джипи-та в в други градове. Какво трябва да направим, ако не сме доволни от личния си лекар и искаме да го сменим- това разясни в разговор с Борис Борисов главният експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин Десислава Петрова:

"Шесмесечният срок от юни до декември не е даден случайно. Смяната на личния лекар е доста сериозно решение, като се има предвид, че личният лекар е запознат най-добре с нашето цялостно здравословно състояние. Това, което е необходимо да се направи е да се посети директно новоизбрания личен лекар от съответното лице."

"Не е необходимо да ходиш при предишния си лекаря, за да се отпишеш, но когато човек страда от хронично заболяване или пък са му правили изследвания, той има лично досие при джипи-то си, което трябва да си го вземе от него при смяната на лекарите. И това е неудобният момент", коментира темата в "Посоките на делника" дежурният редактор в РАДИО ВИДИН Йорданка Петрова. За деца до 18 години изборът на лекар става от родителя. Първата здравноосигурителна книжка се предоставя безплатно от избрания личен лекар на детето.

Една от причините хората да направят избор на нов личен лекар е заради нарушен достъп- когато не намират джипи-то си в неговата амбулатория. Това се отнася най-вече до практиките извън областния град.

"Друга водеща причина е липсата на достатъчно внимание и достатъчно информиране на пациента относно негово актуално здравословно състояние; възможностите той да се лекува, насочването му към конкретни лечебни заведения"- каза д-р Вадим Мушанов, с лекарска практика във Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

До края на декември е времето, в което всеки може да смени личния си лекар, припомниха от здравната каса във Враца. Според статистика на институцията, която се грижи за правата ни пред лекари и болници, три са най-честите причини за смяната на джипито: това са неиздаването на направления за консултация със специалист, недоволството от издаденото медицинско лечение, както и личен конфликт между пациент и доктор. Разбира се тук не влиза дългото чакане пред кабинетите на личните лекари, които не желаят да сложат ред при обслужването на болните; отказът на джипито да си вдигне телефона през почивните и празнични дни; както и неиздаването на касова бележка за потребителската такса, която пациентът иначе е длъжен да дава. Може да се намерят и още поне два пъти по три причини, макар че когато е тръгнал да сменява личния си лекар, човек трябва да знае как да го направи, коментира темата сътрудникът ни във Враца Жоро Александров.

Средно между 3 000 и 4 000 души в област Враца се възползвали от възможността да си сменят личния лекар, показва статистиката на здравната каса в града под Околчица. Между 1 юни и 1 юли т. г. при ново джипи са отишли 3 270, а през декември 2012– 3 460 души. Във Врачанска област има 193 866 здравноосигурени хора, от тях малко над 35 000 души нямат прекъсвания на здравните осигуровки, а около 38 000 души изобщо нямат такива. По договор със здравната каса във Враца работят 113 лични лекари, като 111 са джипитата с индивидуални договори, а две са груповите практики в областта.

Когато човек иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законовите срокове- през юни и декември. За целта следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Пак извън сроковете всеки човек може да си избере нов личен лекар при промяна на адреса или при прекратяване на договора на досегашния му личен лекар. Ако на човек му се налага да замине за друго населено място за период до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всяко джипи за съдействие. В такива случаи Националната здравноосигурителна каса плаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на хора, които не фигурират в пациентската му листа.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00