Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За репродуктивнтите проблеми и зачеването ин витро

Снимка: РАДИО ВИДИН
145 000 двойки в България имат проблеми със зачеването. Това показва статистическото проучване, което Сдружение "Зачатие" направи през миналата година. Това е първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България. Тя е създадена на 6 март 2004 г. в София, няколко месеца след стартирането на българския портал за стерилитета www.zachatie.org.

"Няма как да се направи статистика колко от тези двойки търсят помощ чрез зачеване ин витро. Не всички проблеми, които имат репродуктивните двойки се решават с ин витро процедури. Напротив- доста от проблемите се решават с конвенционалната медицина. Правят се изследвания, за да се установи какъв е проблемът, след което се предприема конкретното лечение", каза за РАДИО ВИДИН председателят на сдружението Стефка Сарафова.

В края на миналата година организацията помогна на онези семейства със стерилитет, които нямат право на подпомагане чрез държавния фонд за ин витро процедурите. 14 двойки с репродуктивни проблеми получиха помощ в благотворителната инициатива "Коледно желание".

"За пета поредна година правим такава ициатива "Коледно желание". Предварително, октомври месец, обявяваме на нашия сайт какви са условията и критериите за кандидатстване. Всеки, отговарящ на тези критерии, може да кандидатства. Това става само и единствено по имейл. Обикновено подпомагаме семейства, които са изчерпали трите си опита по държавния фонд "Ин витро" и такива, които не отговарят на условията. Тази година подпомогнахме повече двоюйки, защото доста клиники дариха безплатни процедури на сдружение "Зачатие", които ние съответно раздадохме", добави Стефка Сарафова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Как се процедира, когато една двойка има проблем със зачеването, попитахме акушер-гинеколога от Видин д-р Кирил Панов:

"Когато има проблем със забременяването, ние правим такива консултации. Правят се хормонални изследвания, стимулираме овулацията, правим това, което можем. Когато не се получава, търсим подкрепата на центровете за оплождане ин витро. Когато изпратим жените в тези центрове, те веднага говорят за ин витро. Но трябва да се развива и другата дейност. В някои от случаите би могло да стане без да се стига до там. В тези центрове най-лесно правят изследванита, защото има и специалисти, и апаратура. Доколкото имам информация около 2000 жени годишно правят ин витро и веднага има и резултати. Дали в нашия град има 4-5 момичета, които са успели. А това не е малко. Там няма значение колко пари са дадени. Важен е крайният резултат. Ако има 400-500 деца от тези 2000 опита- това вече е нещо"

Как се кандидатства за финансиране от Фонда за исистирана репродукция?

Всяка жена, която отговаря на изискванията за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция може да кандидатства. Необходимо е да подаде заявление по образец и съпътстващите го документи- медицински и лични.
Медицинските се подготвят от избраното от жената лечебно заведение, получило разрешение за дейности по асистирана репродукция, съгласно Закона за здравето.

Преди да подадат молби в Център "Фонд за асистирана репродукция", жените трябва да са избрали медицинско заведение за асистирана репродукция, който има подписан договор за работа с Фонда. Техният избор трябва да е изрично посочен в молбата. При подаване на документите във Фонда пациентките трябва да представят експертиза от избрания медицински център, която да посочва, че имат показания за ин витро процедури.

Сътрудникът ни от Белоградчик Иванка Петрова разговаря с д-р Марио Николов, консултант по ендокринология в кардиологичния център на водеща столична клиника и към център за репродуктивна медицина в столицата. С какво се занимава репродуктивната ендокринология и как може да помогне при проблеми със забременяването, разказа д-р Николов:

"Репродуктивната ендокринология спомага при проблеми в сексуалната функция и забременяването. Като тя обаче не се застъпва изцяло с андрологията- науката за мъжките полови органи и гинекологията при жените. Тя може да реши проблема, когато той е хормонален, но не може да реши проблема, когато е от друго естество. Примерно, ако има някакво възпаление, което при мъжете би обхванало тестиса, а при жената би довело до запушване на маточните тръби. Но пък репродуктивната ендокринология спомага за един пълноценен начин на живот, за един нормален хормонален цикъл при жената. За стерилитет се говори, когато една двойка има проблеми със забременяването в рамките на 12 месеца при опитване за забременяване. А при възраст над 35 години не трябва да се чака такъв срок, а той трябва да бъде поне наполовина по-кратък."

Причините, които пречат на зачеването при двойките може да се дължат на мъжа, може- на жената, могат да бъдат и при двамата. В някои случаи и не се установява такава причина. Ендокринолозите се занимават с хормоналните проблеми, които не са редки. При жените много често проблемите от хормонално естество могат да бъдат свързани с хормона пролактин, който може да се повиши на стресова основа. Когато е много висок, може да се дължи на едно доброкачествено новообразование в областта на хипофизата- пролактином, което за щастие може да се контролира медикаментозно съвсем успешно.

"Има и нещо хубаво- когато една жена има редовен цикъл, това означава, че тя има нормални хормони, защото цикълът е много чувствителен. Същото важи и за мъжа. Когато един мъж има редовна ерекция и еякулация това означава, че той с мъжките хормони е наред", добави д-р Марио Николов.

И няколко думи за донорството на яйцеклетки- информацията е от Фондация "Искам бебе":

За хиляди семейства в България мечтата за собствено дете се оказва трудно постижима. В България около 40 000 жени се нуждаят от донорска яйцеклетка, за да родят своя рожба. Повечето от тях са с преждевременно изчерпан яйчников резерв. Причините за това състояние са много и различни. Всяка жена достига до изчерпване на яйчниковия си резерв на около 50 г. възраст, но към момента тази граница рязко спада до 30-35 години. Това са жени в разцвета на силите си, способни да износят, родят и отгледат здрави деца.

Донорска програма на яйцеклетки имат центровете в страната за репродуктивна медицина. Даряването на яйцеклетки може да бъде от анонимни или родствени дарители. Горната възрастова граница за провеждане на ин витро процедура с донорски яйцеклетки е 51 години. Подборът на донорите на яйцеклетки се прави от лекари. Не всяка жена обаче може да стане донор на яйцеклетки. Донорката трябва да е на възраст от 18 до 34 години при неродствено даряване и от 18 до 38 години при родствено даряване;
* Да е информирана за рисковете, които поема;
* Да е дала писмено съгласие, заверено от нотариус;
* Да е физически и психически здрава;
* Да има поне едно живородено дете;

Забранено е разкриването на самоличността на анонимните донори на яйцеклетки или разгласяването на информация, която би могла да доведе до идентифицирането им.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33