Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарството в Неговановци- поминък и тревога

Снимка: Мариана Димитрова Личен архив

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

Село Неговановци е част от Община Ново село. То е селище с история. За пръв път сведения за него се срещат в писмен извор от 1454- 1455 г. През 1952 г. в района на село Неговановци е разкопана римска надгробна могила, която е била използвана и като некропол през втората половина на 14 век от местното българско население.

Това са няколко думи за историята на селото, след което ви пренасяме в днешни дни, за да видим как живеят 500-те местни жители. Повечето от тях разчитат на лозарството като доход в семейния бюджет, разказа пред Светлана Стоенелова кметицата Емилия Иванова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Постоянно живеещите тук жители са 500. Нямаме много обезлюдени къщи, за разлика от другите села от общината. Напоследък радостите ни са по-малко от неприятните моменти- не ни подминава безработицата и демографската криза. Имам деветима, назначени като аварийни работници до месец април, и един който работи в клуба на пенсионера"- разказа Емилия Иванова.

Бъдещето на село Неговановци е в младите хора, които тук за щастие не липсват, раждат се и деца. Миналата година новородените в Неговановци са три. Запазили са детската си градина, но училището е закрито преди години.

Близостта до областния град помага в намирането на работа. Препитание търсят и в чужбина, където са заминали 40 семейства. Повечето от останалите в селото млади хора се занимават с лозарство, но и това се оказва губещо начинание. Близо 2000 дка са лозовите насаждания- проблемът е, че няма кой да изкупува продукцията им.

"Повечето се обработват. Хората разчитат на това, есента да оберат гроздето, да продадат продукцията и да си подсигурят дърва за зимата. За жалост тази година нямаше къде да го продадем, всеки се спасяваше поединично. Избите вече не изкупуват, а хората на това разчитат"- предаде тревогите на съселяните си кметицата.

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

В Неговановци се гордеят с местното читалище "Светлина 1928", което е много дейно и организира всички празници в селото, както и с парка си от 30 дка, облагороден с нови пейки и катерушки за децата.

Емилия Иванова си пожелава младите да се завърнат в родното си място, за да продължат делото на родителите си, да има повече работа за хората, и по-добри старини. Мечтае някой ден да бъдат отворени отново вратите на местното училище. За всичко това обаче, е нужна помощ от държавата и промяна на политиката към малките общини.

Повече за живота в село Неговановци чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00