Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се пенсионираме, ако работим в чужбина

Снимка: РАДИО ВИДИН

Много семейства от Северозапада потърсиха работа в извън страната, а сега им предстои пенсиониране. На доходите от чужбина все още разчитат много от техните близки. По данни на Националния осигурителен институт от присъединяването ни към Европейския съюз три пъти се е увеличил броят на хората, които получават пенсии по международни спогодби. През миналата година 28 хиляди са получавали пенсии за работа в чужбина, и то само в страни, с които България има спогодби. Как се определят пенсиите за хората, работили в чужбина, това Анжела Каменова попита Пламен Георгиев, началник на отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин.

"Лицата, на които им предстои пенсиониране могат да подават документите си от чужбина, ако са в страните, с които България има спогодба. От 1 януари 2007 година, датата от която България е страна членка на Европейския съюз, всички български граждани, работещи в страни от съюза, могат да се пенсионират в съответна страна"- уточни Пламен Георгиев. Много от жителите на Видин преди много години са напуснали родния си град и живеят и работят зад граница. Един от слушателите на Радио ВИДИН се съгласи да коментира днешната ни тема в "Актуално". Илиян Луцин живее и работи от близо 30 години в Австрия.

"Дали ще са чужденци или австрийски граждани, законите в Австрия са еднакви са всички. Процедурата по самото пенсиониране е много лесна и проста. Тук в пенсионните институции следят абсолютно точно за всеки ден положен труд на лицето и всичко това се описва в трудовия му стаж"- разказа Илиян Луцин за "Посоките на делника".

Запитвания как се определят пенсиите за работещите в чужбина сме получавали и преди да поставим темата. Българка, която получава у нас пенсия, работи в Италия. Дали обаче има право на пенсия и от страната, в която работи и се осигурява. Въпросът е частен, но касае много хора, които получават доходи от пенсия, но все още продължават да работят.

"Работещите, които са в подобна ситуация, трябва да се обърнат към компетентната институция в съответната страна, за да разберат какви са техните права за придобиване на пенсия, в зависимост от трудовия им стаж"- така отговори на този въпрос Пламен Георгиев от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин.
Темата коментира сътрудникът ни във Враца Жоро Александров:

"Знаете ли какво правят италианските пенсионери, ако решат, че парите за старост не им стигат? Преместват се да живеят в България, където със същите пенсии си живеят царски. Това не е виц, а извод на италианското електронно издание "Мелти". В подкрепа на това твърдение италианците проследяват живота на четирима пенсионери, които с около 1 200 евро месечно живеят като богаташи в България. И как няма да е така, като милата ни Родина може да е раят за чуждите пенсионери, но е адът за собствените, за онези, които са отдали 35-40 години от живота си, за да получават подаяние вместо заслужени пари за старост. На фона на онези 1 200 евро (което е 2 400 лева) ми е неудобно да кажа какъв е размерът на пенсията на един български пенсионер. Защото е 10 пъти по-ниска.

Унизително за нашите майки и бащи звучи и сравнението, че и на Балканския полуостров сме на едно от последните места в тази класация. В Хърватия и Черна гора възрастните хора взимат средно съответно по 310 и 280 евро месечно. В Босна и Херцеговина парите за старост са малко над 170 евро, а в Сърбия– 220 евро. На дъното все пак не сме ние, а македонците със средна пенсия от 144 евро. Но какво от това, когато в Швеция средната ставка на парите за старост е 1 350 евро? В Германия средната пенсия е 1 200 евро, почти толкова плащат и на възрастните хора във Франция– 1 120 евро. По правило в повечето европейски държави средните заплати и пенсии са до 10 пъти по-големи в сравнение с тези в балканските страни. Което прави мечтата на всеки българин горе-долу следната– да получава европейска пенсия, когато се оттегли в заслужен отдих и се порадва на старините си. Повечето възрастни хора обаче нямат това щастие, а са принудени, за да оцеляват, да работят и след пенсионирането си– къде законно, къде– не, но това е един от начините да съществуват. Звучи унизително, нали?

Защото е истинска прокоба да си пенсионер в България, където понятието "достойни старини" се среща само в предизборните обещания на политиците, а възрастните хора едва свързват двата края, благодарение на трохите от т. нар. "пенсия". Световната банка нарежда българските пенсионери сред най-бедните и маргинализирани групи от населението- наред с многодетните семейства и жителите на селските райони и ромските гета. Именно пенсионерите съставляват основната група на бедстващите хора в България, които според изчисленията на Евростат възлизат на близо 45% от населението. По този показател България очаквано заема незавидното първо място в Европейския съюз."

Още за това как можем да се пенсионираме, ако работим в чужбина- можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59