Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и щъркелите в село Шипот

Снимка: Пламен Генчев
Шипот е малко селце от Община Димово. Някога тук правели събор, имали си читалище, хоремаг, селото било пълно с живот, около 280 били местните жители... С годините обаче младите заминали да търсят препитание, а старите- и те полека си отиват.

За разлика от двойката щъркели, които всяка години се връщат в родното си гнездо в селото, при хората е различно. На цяла улица по една къща с живот има, другото пустее. Трудно е оцеляването на трийсетината жители. За тези в трудоспособна възраст работата е дефицитна, предимно по програми за заетост към Общината, и то за по половин ден. Най-голямата им болка е това, че нямат магазин и за лекарства трябва чак в Димово да се ходи, а автобус идва по веднъж в седмицата.

И пътят до общинския център е в окаяно състояние, не е виждал ремонт от десетилетия. Това разказаха малцината, които се определиха като "млади", и които намерихме в центъра на селото по обяд:

"Няма хора, трийсетина сме останали. Във всяка улица има по две къщи, в цяла махала една къща с хора. Трудно е- няма пари. Взимам пенсия, ама за нищо не стига. За тези в трудоспособна възраст- само по програми има работа, и тя е малко. До сега за 40 лева на месец работех, два пъти ми рязаха тока, водата пак не плащах, а деца имам. Празници идват- как да ги посрещнеш с тези пари?! Магазин нямаме, ходим в Извор за продукти. Автобусът идва тук само във вторник"
- разказаха хората от Шипот.

СнимкаСрещнах се с кметския наместник Лидка Кирилова в кметството, някога било читалище. Разказа ми, че е тежко да се направи кой знае какво за селото с малкото средства, които им отпускат. Кметицата обаче е амбициозна, заела се да разчиства храсталаците около пътя с помощта на хората от програмите за заетост, разчистили и около паметниците на двамата партизани от Шипот. Имат и обещанието, че тази година ще асфалтират пътя.

"Имаме пет деца от малцинствата, три от които ходят на училище в Димово, две са на детска градина. Имаме и бременна, ще си имаме бебе през лятото, прираст ще имаме. Иначе останалите са възрастни хора, сами се оправят както могат. По-млади от 65 години нямаме, с изключение на трите ромски семейства, които се заселиха тук. Нямаме си магазин, но поне хляба ни карат всяка сутрин от Димово, после го раздаваме в кметството. Хубавата новина е, че пътят, по който ни идва хлябът всеки ден ще го ремонтират"- разказа кметският наместник. И допълни, че и провизии им карат от време на време с кола, като разносна търговия.

Трудно може човек да се бори с демографския срив, особено в малките села, които бавно опустяват. Кметският наместник на Шипот Лидка Кирилова прави всичко възможно да подобри облика на селото и живота на хората. 


Почистената от храсталаци площадка с паметниците на партизаните от село Шипот"По програма имам жена, на шест часа, другата ми е на четири часа към социалните- с тях работя. Викаме човек с резачка, купим му бензин, режем храсталаците, да се поизчисти малко. Всичко беше обрасло, поне главната улица разчистихме. Около паметниците на шипотските партизани също орязахме храстите. И гробището сега е почистено, няма трева"- похвали се Лидка Кирилова.  
В бившeто читалище, в което сега е кметството, някога имали библиотека и салон с голяма сцена, прожектирали филми, кипяло живот.... Макар навсякъде да се виждат следите на разрухата, кметската наместничка се старае да осигури и място, където хората да се събират по празници, макар и рядко. Направили си салон с маси и столове, дори и телевизия си имат, нищо че декодер нямат. Но когато се наложи, от вкъщи носят.

Така тече животът в малките селца от Северозапада, докато ги има... А единственото, което си пожелават, е никой повече да не умира, колкото и тъжно да звучи това....



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59