Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите в инициативата "Цветна олимпиада" във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН

Драматичният театър "Владимир Трендафилов" във Видин бе домакин на връчването на наградите в националната образователна инициатива "Цветна олимпиада". 32 победители от област Видин получиха грамоти и предметни награди, а специално, за да наградят децата на тържеството дойдоха Емилия Николова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности", Марийка Василева, началник РИО Видин, Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", Зорница Крумова, журналист във вестник "Ние". Сред официалните гости на церемонията бе и НВП Видински митрополит Дометиан. Проявата се осъществи с подкрепата на Община Видин и РИО- Видин.

Олимпиадата се проведе от 7 май до 12 май. В нея се включиха над 250 ученици от 7 училища в областта - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово, ПТГ "Васил Левски" Видин, ПГ "Проф. Д-р Асен Златаров" Видин, ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" Видин, СОУ "П.Р.Славейков" - Видин, СОУ "Васил Левски" Кула и ПМГ "Екзарх Антим I" - Видин.

Купите в олимпиадата получиха училищата с най-добре представили се ученици: първото място е за  ПМГ "Екзарх Антим Първи", второто за ПТГ "Васил Левски" и третото за ПГ "Проф. Д-р Асен Златаров".

Председателят на сдружение "България си ти" Димитър Куцаров, организатор на "Цветната олимпиада" също бе сред гостите на събитието: Снимка

"Такива "Цветни олимпиади" са хит в САЩ, ние не правим нищо ново, просто следваме примера им. Убедих се в едно- градове като Видин с такива даровити деца имат бъдеще. Идеята на такива олимпиади е да даде на младите път за развитие. Националният кръг на инициативата е на 9 юни, той ще е онлайн в интернет, като за целта всички ще получат предварително акаунт и парола за достъп. Стартът ще бъде даден в София. Привлекли сме светилата на науката в България. 2 деца от всички области в страната ще бъдат поканени в София за контролното, където ще бъдат изпитани писмено. По 6 ученика в дисциплина ще имаме за националния отбор на "България си ти", като най-добрите в дисциплините ще ни представят на междуранорни цветни олимпиади по света."

Лицата на кампанията Бобо и Маги Джанаварова също бяха сред награждаващите. Единствено за РАДИО ВИДИН те споделиха какво е чувството да си част инициативата:

"Чувството е като да правиш нещо добро. Благородна кауза, която носи морално удовлетворение. Това е единственият начин да се срещнеш с най- малките си фенове.", каза рапърът Бобо.

"Ако трябва да съм честна, именно изявата ми пред такава аудитория най- много ме радва, а децата най- искрено оценяват това, което правим. Те истински ме зареждат с енергия, а това ми дава сили да се боря и да продължа напред", каза Маги Джанаварова. Снимка

Целта на "Цветната олимпиада" е да се мотивират учениците (VIII - XII клас) към усвояване на нови знания, чрез съревнование по български, английски, френски и немски езици, математика и информационни технологии.  Досега тя е провеждана в множество области в цялата страна, а в края на учебната година предстои и национален кръг между победителите от всички региони посредством интернет платформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45