Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво ще работят новите депутати от Северозапада

5
Снимка: РАДИО ВИДИН
В часа за политика в "Посоките на делника" този вторник новоизбрани депутати коментират и анализират отминалите вече извънредни парламентарни избори. На какви приоритети залагат избраниците в работата си в 43-ото Народно събрание, което се очаква да бъде свикано съвсем скоро?

Само преди ден новият стар депутат от ГЕРБ Владимир Тошев представи резултатите от парламентарните избори във Видинска област и очерта приоритетите за които ще работи в парламента. "Изграждане на инфраструктурата за достъп до Видин - това е пътя Е-79, ж.п.линията, разширяване на Пристанището, евентуално стартиране на дейността на летището; стартиране, отново, на програмите за развитие на Видин като туристически регион от европейско и световно значение; подпомагане на земеделците, на малкия и средния бизнес; преодоляване на демографската криза; ще направим така, че инвазивната кардиология да заработи максимално бързо", са задачите, които си е поставил народният представител от ГЕРБ.

Вчерашния първи ден от седмицата можем да го определим като "денят на пресконференциите", защото няколко часа след ГЕРБ, такава даде и лидерът на БСП и депутат от 43-то НС Михаил Миков. Отново с коментар и анализ на изборите от 5 октомври. И с ангажименти към Северозапада. "Избрах да вляза в Народното събрание от 25-и МИР - София, но ще продължа да представлявам със специално внимание гражданите на Видинска област. Длъжен съм да остана отговорен към доверието на видинските избиратели, те ми го дават вече шест пъти", заяви Миков.   

Свързахме се по телефона и с Филип Попов, и за него може да се каже новия стар депутат от БСП. Приоритетите на народния избраник няма да се различават от тези, залегнали в платформата и програмата на левицата по време на предизборната кампания. Като конкретика Филип Попов посочи откриването на филиал на Плевенския медицински университет; изграждане на рибно пристанище и фабрика за преработване на тази суровина; зеленчукова борса до Дунав мост 2; търсене на инвеститор за минералните води в Златорожието. "Надявам се да не бъдат отново изнесени структурите на държавната администрация, час от които успяхме да върнем във Видин. Това също е наш приоритет, макар и в опозиция", допълни Попов.

Красимир Богданов е /вече/ депутат от 43-ото народно събрание, избран от листата на Патриотичен фронт. Той е областен лидер на ВМРО във Врачанско и доскоро беше заместник-кмет. Пред сътрудника ни Жоро Александров, Красимир Богданов посочи, че една от основните му задачи е свързана с пълното възстановяване на военното поделение във Враца. "Очакваме до края на годината постъпването на 250 военнослужещи", съобщи Богданов.

Само преди ден кметът на Враца Николай Иванов подари на Красимир Богданов икона на Света Богородица с младенеца. Поводът е именно избирането на Богданов за депутат в 43-тото Народно събрание от листата на Патриотичния фронт. От своя страна пък доскорошния заместник кмет заяви, че Община Враца няма да стане една затворена страница в живота му, а смята да продължи да подкрепя всички инициативи, в които е участвал.

Следващия вторник в политическия час ще чуем и други новоизбрани депутати от Северозапада.

Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември, но президентът Росен Плевнелиев нямал намерение да бави указа си до приключване на пазарлъците за конструиране на управляващо мнозинство. Затова се очаква той да свика НС на 22 октомври. Другата възможна дата била 29-и. По традиция денят е сряда. Служебният кабинет трябва да подаде оставка пред депутатите веднага след свикването на НС, но няма срок, в който тя да бъде приета.

Още от приоритетите на депутатите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59